buitenland

Paus Franciscus Time’s persoon van het jaar

Door Servaas van der Laan - 11 december 2013

Paus Franciscus is door het Amerikaanse weekblad Time uitgeroepen tot persoon van het jaar. Volgens Time is de Argentijn met zijn focus op medeleven ‘een nieuwe stem voor het geweten geworden’.

‘He took the name of a humble saint and then called for a church of healing. The first non-European pope in 1,200 years is poised to transform a place that measures change by the century,’ schrijft het weekblad.

Hoop

Volgens Time is deze paus zo bijzonder omdat hij in zeer korte tijd bewondering heeft geoogst bij de miljoenen mensen die de hoop voor de katholieke kerk al hadden opgegeven.

‘In enkele maanden tijd bracht Franciscus de zorgtaak van de kerk – de kerk als diener en geruststeller van getroffen mensen in een harde wereld – weer boven de politieke doctrines die zijn voorgangers zo belangrijk vonden,’ schrijft het weekblad.

Mediageniek

Daarbij weet deze paus de media anno 2013 zeer handig te bespelen. Hij laat zich fotograferen wanneer hij de voeten wast van vrouwelijke veroordeelden, gaat op de foto met een man met een misvormd gezicht en ook over heikele kwesties als abortus en homoseksualiteit laat hij zich gematigd en tactvol uit.

‘Hij maakt op een meesterlijke manier gebruik van de middelen uit de eenentwintigste eeuw om zijn praktijk, die uit de eerste eeuw stamt, te dienen.’

Wim Pijbes

Woensdag maakte weekblad Elsevier bekend dat Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes tot Nederlander van het Jaar is uitgeroepen. Elsevier roemt Pijbes omdat hij op inspirerende wijze een weg uit de crisis heeft gewezen.

Hoofdredacteur Arendo Joustra: ‘In een somber economisch jaar is het vernieuwde Rijksmuseum een geweldige opsteker. Niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor exportnatie Nederland, dat met Pijbes nu eens positief in het nieuws kwam in de buitenlandse media. Als er een weg is uit de crisis, heeft Pijbes die gewezen. Niet zeuren, maar aanpakken. Je concentreren op je doel en oog houden voor je klanten – ook, of vooral – als die uit het buitenland komen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.