nederland

Zware beschuldigingen Inspectie, nabestaanden huisarts woedend

Door Tom Reijner - 25 oktober 2013

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakte vrijdag de zware beschuldigingen aan het adres van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn openbaar. De huisarts die zelfmoord pleegde na een volgens de autoriteiten onwettige euthanasie wordt daarin, voor zijn zelfgekozen dood, een ‘acuut gevaar voor de patiëntveiligheid’ genoemd.

Dat de Inspectie die beschuldigingen vandaag openbaart, maakt de nabestaanden van de huisarts woedend.

‘Integrale openbaarmaking van het bevel is onnodig,’ schrijven zij in een verklaring. ‘De privacy wordt hiermee geschonden.’ De publicatie dient volgens hen maar één doel: het vermeende gelijk van IGZ te rechtvaardigen.

Non-actief

Huisarts Tromp pleegde zelfmoord nadat hij door de Inspectie begin oktober op non-actief was gezet. De Inspectie besloot daartoe nadat Tromp een pijnbestrijding bij een terminaal zieke patiënt uitvoerde.

Dat doet een arts wel vaker, maar Tromp deed dat met maar liefst 1.000 milligram morfine, veel meer dan wettelijk is toegestaan. Kort na toediening van de morfine overleed de patiënt.

Pijnbestrijding

Er bestaan gerede vermoedens dat de huisarts, onder het mom van pijnbestrijding, onrechtmatig euthanasie pleegde: de dokter verrichte nauwelijks lichamelijk onderzoek en hield geen rekening met de op dat moment lopende medische aanpak en het effect dat dit op de patiënt had gehad, blijkt uit onderzoek van de Inspectie.

In een toelichting op het besluit om hem op non-actief te stellen, zei Tromp naar eigen zeggen te hebben gereageerd op de ‘onmenselijke situatie’ van de patiënt.

Ten hemel

De huisarts verklaarde dat de patiënt die hij al eenentwintig jaar goed kende, ‘help me’ tegen hem had geroepen. Daarbij zou de patiënt ‘zijn ogen ten hemel’ hebben gericht. Ondanks extra zuurstof zou hij tot ‘stikkens toe’ benauwd zijn geweest.

Er moest iets moest gebeuren, vond Tromp, en hij had daarbij geen gelegenheid en tijd meer om allerlei procedure te gaan volgen, zo verklaarde hij nadien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.