politiek

UCLG: burgemeester Rehwinkel wordt toch rapporteur

Door Anna Vossers - 16 oktober 2013

Het UCLG heeft laten weten dat de Groningse burgemeester toch als rapporteur voor de organisatie gaat werken. Woensdagochtend zei een medewerker ervan nog in de Nederlandse media dat er in Barcelona geen werkplek voor de PvdA’er is.

‘De directie heeft de burgemeester van Groningen mandaat gegeven om als rapporteur te werken’ staat te lezen in een persverklaring van het UCLG.

Rampen

De UCLG schrijft dat Rehwinkel een rapport over het omgaan van lokale overheden met rampen heeft gepresenteerd en dat hij toestemming heeft gekregen om samen met anderen door te gaan met dit thema.

In de verklaring staat ook dat voor het UCLG politici met een lokaal mandaat (zoals burgemeesters) werken en dat zij hiervoor geen salaris ontvangen. Rehwinkel heeft echter binnenkort geen politiek mandaat meer, omdat hij op 1 november stopt met zijn baan als burgemeester.

Wachtgeld

Rehwinkel maakte begin deze maand bekend zijn burgemeesterschap voortijdig te beëindigen en in plaats daarvan te gaan werken bij de UCLG, een internationaal verbond van gemeenten.

Er ontstond ophef over het feit dat de Groningse burgemeester gebruik wil maken van de wachtgeldregeling voor politici die zonder baan komen te zitten, terwijl hij in Barcelona vrijwilligerswerk zou doen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) heeft laten weten dat Rehwinkel vanuit Spanje gewoon moet solliciteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.