politiek

Minister Opstelten stopt betaling advocaat Joris Demmink

Door Tom Reijner - 22 januari 2014

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft na een kort beraad besloten de kosten van de advocaat van Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van zijn ministerie, niet langer te vergoeden.

‘Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen,’ schrijft de minister woensdag aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer had dinsdag al om beëindiging van betaling van de advocaatkosten gevraagd.

Opstelten wil ook de reeds gemaakte kosten terugvorderen als Demmink wordt veroordeeld. Mocht hij worden vrijgesproken, dan hoeft Demmink volgens de voor iedereen geldende regels niet te betalen en heeft hij recht op een vergoeding.

Zedendelict

Het hof in Arnhem besliste dinsdag dat de voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet worden vervolgd vanwege een zedendelict in het midden van de jaren negentig.

Twee Turkse mannen van destijds dertien en veertien jaar oud zeggen door Demmink te zijn misbruikt en zouden na hun aangiften in 2008 en 2010 zijn geïntimideerd.

Geruchten

Geruchten over zijn betrokkenheid bij een zedenmisdrijf in Turkije gingen al langer. Hard bewijs dat Demmink destijds in Turkije was, zou er niet zijn.

Tot nu toe hadden Opstelten en zijn voorgangers zich altijd achter Demmink geschaard. De voormalige topambtenaar heeft altijd ontkend dat hij schuldig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.