Marijke Hilhorst

Columnist

Marijke Hilhorst (1952) werkt sinds 1987 voor Elsevier Weekblad. Aanvankelijk als freelancer, later als redacteur.

Eerst interviewde zij wekelijks een al dan niet bekende Nederlander voor Elsevier Weekblad, daarnaast recenseerde zij boeken en publiceerde stukken over architectuur, mode en design. Tegenwoordig schrijft zij vooral reisreportages en sinds 2001 een wekelijkse column.

Hilhorst studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Na een aantal jaren als docent werkzaam te zijn geweest, koos zij voor een carrière in de journalistiek. Zij schreef voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland – waarvoor zij onder meer samen met Willem Jan Otten een groot onderzoek deed naar literatuurlijsten op Middelbare Scholen, was drie seizoenen de redacteur bij boekenprogramma’s van de VPRO.

In 1999 verscheen bij uitgeverij Meulenhoff De vader, de moeder en de tijd, een familiekroniek waarvoor zij genomineerd werd voor de ‘Debutantenprijs’. Voorjaar 2006 verscheen bij uitgeverij Augustus onder de titel Zo’n Dag een keuze uit vijf jaar columns en in januari 2008 De Kleine Hel, Vrouwen over ontrouw en bedrog. Dit boek is gebaseerd op gesprekken met een twaalftal vrouwen.

Mei 2008 verscheen Hoe schrijf je familiegeschiedenis. Een praktische handleiding voor iedereen die de geschiedenis van zijn familie wil schrijven. Over dit onderwerp geeft zij ook workshops.

Marijke Hilhorst is getrouwd en woont in Amsterdam.

Lees meer