Box 3

Fiscus: straks altijd boete voor zwartspaarder

Door Richard van Boven - 17 juli 2017

Zwartspaarders zijn straks echt de klos. Zij krijgen vanaf 2018 altijd een boete als ze het verzwegen spaargeld alsnog opgeven. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) wil de ‘inkeerregeling’ schrappen.

De fiscus krijgt tegenwoordig betere informatie over niet opgegeven vermogen in het buitenland. Belastingdiensten wisselen actief informatie uit over belastingplichtigen, en veel banken moeten sinds 2017 gegevens leveren over buitenlandse rekeninghouders.

Nederland krijgt in september van 56 andere landen bankgegevens over 2016, volgend jaar gaan al meer dan 100 landen gegevens over 2017 leveren. Over het leveren van bankgegevens zijn internationaal afspraken gemaakt.

Inkeerregeling

De inkeerregeling heeft de fiscus tussen 2002 en juli 2016 ongeveer 1,9 miljard euro opgeleverd.

Een belastingplichtige heeft nu nog twee jaar om alsnog zijn vermogen op te geven. Bij opgave van het vermogen na die twee jaar, moet hij 120 procent meer belasting betalen over het vermogen. Als hij het vermogen helemaal niet opgeeft, moet hij hierover tot 300 procent meer belasting betalen.

Moeilijk

Een beroep doen op de regeling is overigens minder makkelijk dan het lijkt. Als de fiscus al een onderzoek is gestart of zegt te gaan starten, ben je al te laat.

Zelfs een belastingplichtige die verwacht dat er binnenkort een onderzoek begint, kan al te laat zijn voor een beroep op de regeling.

Belastingplan 2018

Wiebes neemt de afschaffing van de inkeerregeling op in de fiscale plannen voor  2018, zodat de regeling met ingang van 1 januari 2018 verdwijnt.

Het is dan vanaf 2018 minder interessant om spaargeld en vermogen alsnog te melden aan de Belastingdienst. Als de regels verder hetzelfde blijven, moet er gelijk tot 300 procent meer belasting worden betaald zodra de fiscus het vermogen ‘ontdekt’.

Bij het alsnog melden van het vermogen, kan de fiscus de boete hoogstens uit coulance verminderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.