buitenland

Aanvaller op Orly onder invloed van cannabis, cocaïne en alcohol

Door Berend Sommer - 20 maart 2017

De man die zaterdagochtend werd doodgeschoten op luchthaven Orly in Parijs, was onder invloed van alcohol, cocaïne en cannabis. Dat heeft toxicologisch onderzoek uitgewezen. Ziyed Ben Belgacem werd neergeschoten toen hij op Orly een wapen van een militair afpakte.

Belgacem was naar het vliegveld gekomen om te ‘sterven voor Allah’, zei het Franse Openbaar Ministerie (OM) tijdens een persconferentie. De man werd door het OM omschreven als een ‘extreem gewelddadig individu’. Ook zou hij een terroristische intentie hebben gehad bij de aanslagpoging. ‘Hij was vastberaden om tot het uiterste te gaan,’ benadrukte het OM.

Aangehouden vanwege hoge snelheid

Om zeven uur ’s ochtends werd hij bij een verkeerscontrole staande gehouden door de politie omdat hij met hoge snelheid en zonder licht over de Franse wegen reed. Hij beschoot een politieagent met een klein kaliber pistool. De agent raakte lichtgewond. Vervolgens reed hij door naar een café, waar hij nog een paar keer zijn pistool afvuurde, zonder gewonden te maken. Daarna stal Belgacem een auto en zette koers naar de Franse luchthaven Orly. ‘Een vlucht naar voren met dodelijke afloop,’ benadrukt het OM fijntjes.

Aangekomen op het zwaarbeveiligde vliegveld stortte hij zich op een vrouwelijke militair, die hij met behulp van een mes als levend schild gebruikte. Ook maakte hij haar vuurwapen afhandig. ‘Wapens op de grond, handen op je hoofd, ik wil sterven voor Allah. Er zullen hoe dan ook doden vallen,’ zou hij hebben gezegd voordat hij dodelijk werd getroffen.

´Iets doms gedaan´

Volgens de politie zou hij vlak voor zijn aanval op Orly zijn vader en zijn broer hebben gebeld, met de boodschap dat hij ‘iets doms had gedaan’. Zij zijn beiden opgepakt, evenals een neef, die zich vrijwillig bij de politie meldde. Nadat hij weer was vrijgelaten, verklaarde zijn vader voor de televisie: ‘Mijn zoon is geen terrorist. Hij bad nooit en dronk. Dit gebeurt er als men onder invloed raakt van cannabis en alcohol.’

Volgens de Franse krant Le Monde is Belgacem vaker in aanraking geweest met justitie. In 2001 werd hij tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een gewapende overval. In 2009 kwam hij opnieuw in aanraking met justitie, dit keer om handel in drugs. Volgens het OM is onderzocht of hij was geradicaliseerd, maar dat onderzoek leverde niets op.

´Konijn in de koplampen´

De extreem-rechtse presidentskandidaat Marine Le Pen greep het incident aan als een kans om de machteloosheid van de Franse regering inzake terrorismebestrijding aan te tonen. Tijdens een campagnebijeenkomst zei ze dat ‘de regering is afgetroefd, onthutst en verlamd, als een konijn dat in de koplampen van een naderende auto kijkt’.

Haar concurrent François Fillon zei dat het van groot belang is om de noodtoestand, die al sinds november 2015 van kracht is, te verlengen. President François Hollande roemde het kordate optreden van de ordebewakers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.