buitenland

Terreuronderzoek leidt naar gigantisch wapenarsenaal

Door Milan Bruynzeel - 16 maart 2017

De Spaanse politie heeft een van de grootste illegale wapenarsenalen ooit ontdekt. Het gaat om zware militaire wapens bestemd voor criminele bendes en terroristische organisaties.

Het Spaanse dagblad El País publiceerde dinsdag politiefoto’s van tienduizenden wapens. Het betreft automatische geweren, luchtafweergeschut, (artillerie)granaten, pistolen, revolvers en diverse soorten munitie. Daarnaast trof de politie er grote hoeveelheden contant geld en vervalste wapenvergunningen aan. De bende – vier mannen en één vrouw – was actief in Noordwest-Spanje en gebruikte een sportwinkel om de werkplaats te verhullen.

Zwarte markt

De bende kocht onbruikbaar gemaakte wapens op – die legaal verkrijgbaar zijn – om ze vervolgens te reactiveren. De criminelen gebruikten geavanceerde machines en gereedschappen, onder meer om serienummers te wissen of te veranderen. Volgens de Spaanse politie waren de wapens bestemd voor de zwarte markt in Spanje, Frankrijk en België.

Illegale wapenhandel

De ontdekking is het resultaat van een samenwerking van de Spaanse politie en Europol. Het gezamenlijke onderzoek begon in 2014 na de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Mehdi Nemmouche, die in Syrië voor Islamitische Staat had gevochten, schoot daar met een kalasjnikov vier mensen dood. Sindsdien besteedt Europol extra aandacht aan illegale wapenhandel.

Onbruikbaar gemaakte wapens zijn legaal te koop voor bijvoorbeeld verzamelaars en de filmindustrie. Toch zijn de regels en procedures voor het onbruikbaar maken in elk land anders. Zo kunnen gedeactiveerde wapens in Spanje en Oost-Europa door een metaalbewerker met speciaal gereedschap weer bruikbaar worden gemaakt. Daarom streeft de Europese Unie naar standaardisering van de individuele wapenwetten van de lidstaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.