buitenland

Turkije stapt naar Europees hof om ruzie met Nederland

Door Bauke Schram - 13 maart 2017

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stapt  naar het Europese hof voor de Mensenrechten om het geschil met Nederland te beslechten. Nadat Turkse Nederlanders in Rotterdam ‘onmenselijk’ zouden zijn behandeld en twee ministers werden geweerd, moet het hof zich buigen over de kwestie.

Vanuit Ankara kwam ferme taal na een crisisweekend, waarin het kabinet de landingsrechten ontnam van het vliegtuig waarmee de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland zou komen en waarin de minister van Familiezaken na urenlange onderhandelingen tot ‘ongewenste vreemdeling’ werd verklaard.

Alle mogelijke sancties

Minister Kaya van familiezaken zegt onmenselijk te zijn behandeld en ook de pro-Erdogan-demonstranten die op de vuist gingen met de mobiele eenheid (ME) zou onrecht zijn aangedaan. Erdogan vergelijkt Nederland met nazi’s en de minister van Buitenlandse Zaken dreigt met sancties.

De Turkse regering zegt dat het Europese hof van de Mensenrechten zich moet buigen over de kwestie. Verder zal het kabinet stappen zetten om Nederland te straffen met ‘alle mogelijke sancties die beschikbaar zijn’.

Toen de Turkse ministers zich beriepen op hun mensenrechten, werd verontwaardigd gereageerd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vroeg of minister Kaya ‘nu ze toch in Nederland is’ direct de petitie wilde ophalen, waarin 45.000 mensen de Turkse regering oproepen de 120 vastzittende journalisten te bevrijden.

Koenders vol vertrouwens

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) onderstreept de hypocrisie van de Turkse regering. ‘Turkije staat zo goed als bovenaan de ranglijst als het gaat om veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.’ De minister maakt zich niet zo veel zorgen over de juridische stappen van Erdogan. ‘De gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat open voor Turkije. Mocht de klacht ontvankelijk worden verklaard zien we de zaak met vertrouwen tegemoet.’

Nederland kan rekenen op de steun van EU-lidstaten bij de ruzie met Turkije. Dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich achter premier Mark Rutte schaart betekent volgens Erdogan dat ze terroristen steunt. De Turkse president herhaalde maandag overigens zijn beschuldigingen: Duitsland en Nederland maken zich volgens hem schuldig aan neonazisme: ‘We kunnen dit zeker een nieuwe vorm van nazisme noemen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.