#Turkijerel

Erdogan schreeuwt en dreigt, maar blijft financieel opportunistisch

Door Elif Isitman - 15 maart 2017

Het is niet verrassend: op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen laat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw van zich horen. Hij haalt fel uit naar de Europese Unie, en geeft opnieuw stemadvies aan Turkse Nederlanders.

‘Europa zal verdrinken in haar eigen angsten voor moslims en migranten,’ zei Erdogan, luttele uren na een gesprek met de EU over de migrantendeal met Turkije.

Islamofobie en ‘turkofobie’

‘Het schrikbeeld van fascisme dwaalt door de straten van Europa,’ zei Erdogan, die de manier waarop moslims worden benaderd, vergelijkt met het lot van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Islamofobie en ‘turkofobie’ zijn opkomend, aldus de Turkse president. ‘Ze zijn zelfs bang voor migranten die een toevluchtsoord zoeken. Ze zijn bang voor alles wat daar niet vandaan komt. Ze zijn vijandig tegenover alles wat daar niet vandaan komt.’

Erdogan herhaalde woensdag bovendien dat Turkse Nederlanders en moslims in Nederland niet op de ‘racistische’ PVV of de regeringspartij VVD van premier Mark Rutte moeten stemmen.

EU houdt vast aan migrantendeal

De Turkse EU-afgevaardigde Ömer Celik zei dinsdag dat Turkije de migrantendeal met de EU opnieuw moet evalueren. Volgens hem is het nu ‘duidelijk dat de EU niet van plan is zich aan haar belofte te houden’ wat betreft visumliberalisering voor Turken, die deel uitmaakt van de deal. De Europese Commissie verklaarde woensdag dat de EU zich aan de deal blijft houden, en verwacht dat de Turken dat ook doen, aangezien het in eenieders belang is.

Wel werden er vanuit Brussel waarschuwende woorden gesproken over Erdogans nazi-uitspraken over Nederland en Duitsland: die beschuldigingen dragen niet bij aan een Turks lidmaatschap van de EU. ‘Degene die dit doet, neemt afstand van de EU, en probeert er niet bij te horen,’ aldus voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Naast het nazi- en fascismeverwijt zei Erdogan dinsdag dat Nederland verantwoordelijk is voor de slachting van 8.000 Bosnische moslims in Srebrenica in 1995, een bewering die pertinent onjuist is aangezien de moord werd aangestuurd door de Bosnisch-Servische generaal Radko Mladlic. Aanwezige Dutchbat-militairen konden de val van Srebrenica en de daaropvolgende Bosnisch-Servische deportaties van en moordpartijen op moslims niet voorkomen. Rutte reageerde verbijsterd en boos op de aantijging: ‘Walgelijke geschiedvervalsing,’ zei hij dinsdag.

De Turkse EU-minister Celik gaf woensdag overigens wel aan dat de Nederlandse investeringspositie in Turkije geen gevaar loopt door de Turkije-rel: de woede van Ankara is gericht op de regering, niet op het Nederlandse volk of Nederlandse bedrijven, aldus Celik. In Turkije zitten zo’n 2.700 Nederlandse bedrijven, waaronder ING en Rabobank.

‘Nederlandse ondernemers die hier investeren of bedrijven runnen en hier dus banen genereren, maken zeker geen deel uit van deze crisis,’ aldus Celik. Rutte verklaarde maandag al zich geen zorgen te maken over de Nederlandse handel met Turkije: ‘We hebben een enorme investeringspositie daar, we zijn nummer één of twee qua investeringen. Ik snap dat ze zich niet daarop richten,’ aldus de premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.