#Turkijerel

Tusk schaart zich achter kabinet met Nederlandse toespraak

15 maart 2017

Donald Tusk heeft zich achter de Nederlandse regering geschaard in de diplomatieke crisis met Turkije. In een toespraak in het Europees Parlement roemt de voorzitter van de Europese Raad de stad Rotterdam.

In het Europees Parlement zei de Pool in het Nederlands: ‘Rotterdam is de stad van Erasmus. Door de nazi’s kapotgeschoten, vandaag met een burgemeester geboren in Marokko. Dat heeft met fascisme niets te maken, we zijn allemaal solidair met Nederland.’

Hiermee spreekt de Europese Unie zich uit tegen de houding van de Turkse regering. Donald Tusk werd vorige week herkozen als voorzitter van de Europese Raad, ondanks fel verzet van de Poolse regering.  Eerder schaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich achter de Nederlandse regering. Of dit gevolgen heeft voor de vluchtelingendeal die de Europese Unie met Turkije sloot, is niet duidelijk.

Turks referendum

Turkije houdt op 16 april een referendum over de vraag of de macht van de president moet worden uitgebreid. De Turkse regering is van plan om actief campagne te voeren op het Europese continent. Dit was tegen het zere been van de Nederlandse regering. Een escalatie volgde dit weekeinde.

President Erdogan stapelde de afgelopen dagen provocatie op provocatie. Vandaag maakte hij bekend dat Istanbul de stedenband met Rotterdam moet verbreken.

Nederland werd gisteren verweten de dood van achtduizend Bosniërs op zijn geweten te hebben, bij de val van Srebrenica. Het weigeren van de minister van Buitenlandse Zaken noemde de Turkse regering een ‘nazi-praktijk’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.