buitenland

Vader van aanvaller Orly: mijn zoon was beslist geen terrorist

Door Tom Reijner - 19 maart 2017

Zaterdag viel de 39-jarige Ziyed Ben Belgacem op vliegveld Orly in Parijs een vrouwelijke militair aan, waarop hij werd doodgeschoten. Hoewel de aanvaller tijdens zijn daad Allahu Akbar riep, zegt zijn vader dat Belgacem zeker geen terrorist is.

De vader werd gisteren opgepakt, maar is intussen weer vrij. Voor een broer en een neef van Belgacem geldt dat niet. Zij worden volgens Franse media nog altijd ondervraagd. Mijn zoon is beslist geen terrorist, zei de vader nadat hij was vrijgelaten. Belgacem zou nooit hebben gebeden en hij gebruikte alcohol en drugs. ‘Onder invloed van alcohol en cannabis (…) kom je tot zoiets.’

‘Leg uw wapens neer’

Belgacem viel in de zuidelijke terminal van Orly gistermorgen een vrouwelijke militair aan. Hij probeerde haar automatisch wapen te grijpen en haar te gijzelen. ‘Leg uw wapens neer, ik ben hier om te sterven voor Allah. Er gaan hoe dan ook doden vallen,’ zou hij hebben geroepen.

Maar de enige die stierf, was hijzelf. Belgacem werd door kordaat optredende agenten doodgeschoten – waarvoor zij uitgebreid werden gecomplimenteerd door de Franse president François Hollande. 

Voordat Belgacem naar luchthaven Orly toog, schoot hij bij een verkeerscontrole in het noorden van de regio Parijs met een licht wapen op agenten. Volgens de vader belde hij naar huis met een verward verhaal over gedoe met gendarmes. Hij zou om vergeving hebben gevraagd.

Geradicaliseerde moslim

Belgacem was al jaren bekend bij de politie door een serie overvallen en vanwege drugscriminaliteit. Hij werd daarnaast verdacht van radicalisme, omdat hij tijdens een van zijn celstraffen in de jaren 2011-2012 tekenen van religieus moslimextremisme leek te vertonen.

Twee jaar geleden is onderzoek gedaan naar de radicalisering van Belgacem, maar dat heeft volgens Franse media niets opgeleverd. In het onderzoek naar zijn aanval op Orly wordt er rekening mee gehouden dat Belgacem onder de invloed van drugs of alcohol verkeerde. De lijkschouwing zou dat kunnen uitwijzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.