Amerika

Beelden: Erdogan stuurt knokploeg naar demonstranten

Door Berend Sommer - 19 mei 2017

Uit nieuwe beelden blijkt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf een knokploeg afstuurde op Koerdische demonstranten, en nog wel in het buitenland, tijdens een staatsbezoek aan NAVO-partner Amerika.

Op de beelden is te zien hoe Erdogan toekijkt terwijl er voor de deur van de Amerikaanse ambassade wordt gevochten. De Amerikaanse politie arresteerde twee leden van Erdogans staf, maar moest die direct weer vrijlaten omdat ze diplomatieke paspoorten hadden.

Straatgevecht

De vechtpartij voor de Turkse residentie in Washington ontstond toen Koerden voor de ambtswoning van de ambassadeur demonstreerden. De demonstranten droegen Koerdische vlaggen. Erdogans lijfwachten wilden het protest de kop indrukken. Vervolgens brak er een vechtpartij uit op het perceel voor de residentie. Dat ze te gast waren in Amerika, liet de lijfwachten onberoerd. Negen mensen raakten gewond, onder wie twee ernstig. Twee mannen zijn gearresteerd. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC was president Erdogan tijdens de schermutseling in de Turkse residentie.

De Amerikaanse Senator John McCain vindt dat de Turkse ambassadeur het land moet worden uitgezet. De oud-presidentskandidaat reageerde woedend op het geweld van de lijfwachten van Erdogan, die insloegen op Koerdische demonstranten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘Ik ben nog steeds laaiend over dit Turkse geweld. Ze zijn wel in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is Turkije niet, of een derdewereldland!’ Er moeten diplomatieke consequenties volgen, vindt McCain. ‘De lijfwachten moeten worden vervolgd. De ambassadeur moet eruit worden gegooid.’

De Senator vindt dat de Turkse regering op de vechtpartij moet worden aangesproken. ‘We hebben het hier niet over zomaar wat individuen: dit is een bevel van Erdogan, die opriep tot het in elkaar slaan van vreedzame demonstranten. De Turken overtraden de Amerikaanse wet en moeten worden vervolgd.’

Ontmoeting met Trump

Eerder op de dag had president Erdogan een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump, waarin de vriendschap tussen beide landen werd besproken. Beide leiders gaven na afloop een persconferentie, waar zij de goede betrekkingen tussen beide landen nogmaals onderstreepten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.