buitenland

Duitsland wil volledige informatie over afluisteren Angela Merkel

Door Anna Vossers - 27 oktober 2013

Duitsland heeft de Verenigde Staten gevraagd om volledige informatie over het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel. In Nederland vindt ook PvdA-leider Diederik Samsom het hoog tijd voor een discussie over de balans tussen veiligheid en privacy.

Als de Amerikanen op Duits grondgebied Duitse burgers hebben afgeluisterd, dan hebben ze de Duitse wet geschonden. Dat heeft Hans-Peter Friedrich, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, gezegd tegen de krant Bild am Sonntag. ‘Aftappen is een misdaad, en wie daarvoor verantwoordelijk is moet erop worden afgerekend,’ aldus de minister.

Samsom

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom heeft bij Buitenhof gezegd dat het afluisteren van Merkel ‘absoluut niet nodig’ was. Volgens Samsom moeten Europa en de Verenigde Staten met elkaar om tafel over de vraag of de Amerikanen niet zijn doorgeslagen met het grootschalige afluisteren waarvoor zij na 11 september 2001 diverse wetten aanpasten.

Weekblad Der Spiegel kwam vorige week als eerste met de onthulling dat Merkels privé-telefoon werd afgeluisterd door de Amerikanen. Het afluisteren zou in 2002 zijn begonnen, nog voordat Merkel bondskanselier was. Merkel heeft woensdag bij de Amerikanen geklaagd over het afluisteren.

Ambassade

Merkel is mogelijk afgeluisterd vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn, die ligt op loopafstand van het kantoor van de bondskanselier. Het afluisteren zou zijn uitgevoerd door de Special Collection Service, een samenwerkingsverband van de geheime diensten NSA en CIA.

Hoewel de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten Susan Rice heeft gezegd dat Obama niet van de ‘Handygate’ afwist, schrijft Bild zondag dat Obama al in 2010 wel degelijk persoonlijk op de hoogte is gesteld van het aftappen van Merkels mobiele telefoon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.