Medicijndossier Premium Corner

Dé longkanker bestaat niet meer

Door Simon Rozendaal - 11 september 2017

Wat vroeger één aandoening was, is dankzij de ­vooruitgang in moleculaire kennis opgesplitst in stuk voor stuk ­verschillende ziekten met andere tests en andere medicijnen.

Tien tot twintig jaar geleden was er één longkanker, tegenwoordig zijn het er veertien. Ze zijn allemaal verschillend, kennen elk een andere diagnose plus een specifieke behandeling. Het weerspiegelt de enorme progressie in de gedetailleerde kennis over tumoren en de genetische foutjes (mutaties) die eraan ten grondslag liggen. Er is bijvoorbeeld longkanker die wordt veroorzaakt door een fout in het ALK-gen. ALK is de afkorting van anaplastic lymphoma ­kinase, een enzym dat een sleutelrol speelt in de wording van een longkankercel.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 1 euro per week.

Verder lezen?

U heeft momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding en sluit vandaag nog een abonnement af. U leest Elsevier Weekblad Digitaal al voor slechts € 4 per maand. Abonnement stopt automatisch.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw inloggen

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.