nederland

CDA en Leefbaar Rotterdam willen Turkse consul uitzetten

Door Elif Isitman - 16 maart 2017

CDA en Leefbaar Rotterdam willen dat de Turkse consul Sadin Ayyildiz tot ongewenst vreemdeling wordt verklaard, net zoals afgelopen weekend gebeurde met de Turkse minister van Familiezaken. Dan zou ook de consul het land kunnen worden uitgezet.

De gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam gaat nog een stapje verder: de partij wil dat het consulaat in Rotterdam wordt gesloten, meldt RTV Rijnmond.

CDA-fractievoorzitter Sven de Langen zegt dat als je liegt en je de gemeente waar je werkt bedriegt, er geen plaats voor je is: ‘De consul heeft een groep Rotterdammers weggezet als terroristen, hij heeft burgemeester Aboutaleb en de regering misleid, en hij heeft mensen brieven gestuurd om ze aan te moedigen tegenstanders van Erdogan geen ruimte te geven.’

Intimidatie van Turks raadslid

Donderdag werd eerder op de dag bekend dat het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir zich terugtrekt. Yazir werd er door de Turkse regeringskrant Daily Sabah van beschuldigd een mede-aanstichter te zijn van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije afgelopen weekend. Nu wordt hij bedreigd.

‘De spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije hebben een dusdanige impact dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen,’ meldt CDA-fractievoorzitter Sven de Langen in een verklaring. ‘Na het weekeinde en de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat is dat erger geworden,’ aldus De Langen. ‘Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken.’

Landelijk CDA-leider Sybrand Buma reageert via Twitter op het besluit van Yazir. Hij vindt dat de ‘Turkse inmenging en intimidatie moeten stoppen’.

Lijst van Gülen-sympathisanten

Yazir (42), oud-deelgemeentebestuurder uit Feijenoord, is bekend als sympathisant van de islamitische prediker Fethullah Gülen, aartsvijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De president houdt Gülen verantwoordelijk voor de coup in Turkije in juli afgelopen jaar. Al sinds die mislukte staatsgreep is Yazir mikpunt van bedreiging en intimidatie.

De krant Daily Sabah, spreekbuis van de regering van Erdogan, noemt Yazir met naam en foto een politicus ‘die willens en wetens optrekt met fascisten in Nederland’. De Gülenisten, onder wie ook twee oud-raadsleden, ook CDA, staan afgebeeld bij een portret van PVV-leider Geert Wilders. Zij zouden hem steunen, omdat zij ook tegen verdere machtsuitbreiding van Erdogan zijn, zo redeneert de krant. Dat vrijwel alle politici in Europa tegen absolute macht voor Erdogan zijn, laat de krant achterwege.

Yazir, die niet op zijn vertrek wil reageren, stond vorig jaar op een lijst die binnen de Turkse gemeenschap circuleerde met Nederlandse organisaties en personen die banden zouden hebben met de organisatie van Gülen, die door de Turkse regering als terreurgroep wordt gezien.

Stemadvies van Erdogan

Erdogan haalde eerder deze week hard uit naar Geert Wilders, die hij een ‘racist’ noemde. Hij adviseerde Turkse Nederlanders niet op hem te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Hetzelfde advies gaf hij over premier Mark Rutte.

De Turkse president zet alles op alles om een ‘ja’ te krijgen bij een referendum dat op 16 april in Turkije wordt gehouden. Dat gaat over een grondwetswijziging die Erdogan bijna onbeperkte macht geeft. Bij een ‘ja’ kan hij zeker tot 2029 blijven zitten, per decreet regeren en vervalt de functie van premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.