#Formatie

Formatienieuws: verkenner Schippers heeft meer tijd nodig

Door Tom Reijner - 21 maart 2017

Verkenner Edith Schippers (VVD) heeft meer tijd nodig om in kaart te brengen welke partijen er na de verkiezingen een regering willen vormen. Schippers heeft de Tweede Kamer dinsdag om een week uitstel gevraagd.

Ze zou de Kamer eigenlijk woensdag verslag uitbrengen. Na overleg met de partijen stelt Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) voor het debat over Schippers’ rapport en over de verkiezingsuitslag te verschuiven naar volgende week woensdag. Sinds 2012 is de formatie zonder de regisserende rol van het staatshoofd – zoals voor dat jaar te doen gebruikelijk.

Voor de verkiezingen sprak politiek verslaggever Carla Joosten Schippers over de formatie van Rutte I. Lees het interview hier >Edith Schippers (l) is aangewezen als verkenner - bron:ANP

De verkenning verdiepen

Donderdag ontvangt Schippers de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks voor een gezamenlijk gesprek, de vier partijen die vooralsnog het meest worden genoemd om samen een kabinet te vormen. Tot dusver sprak ze de partijleiders ieder afzonderlijk, maar ze wil de verkenning nu verdiepen.

Schippers ontving maandag de lijsttrekkers van alle partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag zetels haalden. Dinsdag sprak ze verder met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de coalitie die het eerst in aanmerking lijkt te komen om te worden onderzocht.

Niet zonder slag of stoot

Als zo’n coalitie er al komt, dan niet zonder slag of stoot. GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde de verschillen tussen zijn partij en de VVD dinsdag ‘megagroot’. Hij heeft eigenlijk weinig zin om met de VVD in zee te gaan en ook bij de liberalen vinden ze de verschillen met Klavers partij wel erg groot. GroenLinks wil het liefst over links, maar een kabinet met het ‘motorblok’ VVD/CDA/D66 is de hoogstwaarschijnlijke uitkomst. Het zijn drie van de vier grootste partijen.

Met Geert Wilders’ PVV, die als tweede eindigde, wil niemand regeren. Voor Alexander Pechtold (D66) is de optie met GroenLinks een ‘serieuze optie’. Over de andere variant, met de ChristenUnie, zijn ze bij D66 wat minder te spreken. Ethische kwesties als ‘voltooid leven’ kunnen een sta-in-de-weg zijn.

Wat staat er woensdag op de agenda?

Schippers spreekt woensdag eerst (en wederom) met Wilders. Hij kreeg na Schippers’ eerste inventarisatieronde aanvankelijk geen uitnodiging voor een nader gesprek. Ook de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol van de VVD, is door Schippers uitgenodigd. Die bijeenkomst is op donderdag.

De verkenner praat met Broekers-Knol voordat ze verder praat met het kwartet. Bijna alle partijen streven naar een kabinet dat een meerderheid heeft in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Omdat het nu demissionaire kabinet Rutte II die in de Eerste Kamer miste, moest voortdurend steun worden gezocht bij oppositiepartijen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.