nederland

Formatienieuws: In tegenstelling tot Asscher wil Kuzu PvdA wel in kabinet

Door Elif Isitman - 20 maart 2017

De nieuwe partij DENK is voorstander van een christelijk-progressief kabinet. De partij ziet een coalitie voor zich met CDA, GroenLinks, SP, D66, PvdA en eventueel ChristenUnie.

Een ‘onwaarschijnlijke uitkomst,’ erkent DENK-leider Tunahan Kuzu. De onderhandelingen over een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zullen volgens hem hoogstwaarschijnlijk dan ook uitlopen op een mislukking.

Klaver moet ‘over zijn schaduw heen stappen’

Kuzu roept GroenLinks-voorman op om ‘over zijn schaduw heen te stappen en deel te nemen aan de onderhandelingen voor de vorming van een kabinet bestaande uit een andere combinatie van partijen’.

In zijn brief aan verkenner Edith Schippers schrijft Kuzu dan ook over één mogelijke combinatie, namelijk die van VVD, CDA, D66 en PvdA. Volgens Kuzu moet PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher ‘in belang van het land’ onomwonden uitspreken voor deze combinatie, vindt Kuzu. Sowieso moet volgens de partij de bestrijding van ‘racisme en discriminatie het speerpunt vormen’ bij de formatie.

Asscher liet eerder op maandag echter weten dat hij, gezien het historische verlies van zijn partij, vooralsnog geen rol voor zijn partij ziet bij de formatie. Ook ziet hij niets in de suggestie die eerder op de dag werd gedaan door minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Hij stelde een fusie tussen PvdA en GroenLinks voor.

Dit willen de andere partijen

Wat willen de partijen precies? Een overzicht van de lijsttrekkers die al met Schippers hebben gesproken. Klik op de titel om te lezen wat de wensen van de partijleiders zijn.

 • Mark Rutte (VVD): een stabiele meerderheid
  Mark Rutte hoopt op een coalitie die in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer een meerderheid heeft. Zo hoopt hij ook een stabiele regering te vormen. Als het aan de demissionair premier ligt, werkt de VVD samen met het CDA en D66.
  PVV, de grootste partij na de VVD, moet buiten de deur worden gehouden van Rutte
 • Jesse Klaver (GroenLinks): christelijk progressieve coalitie
  Jesse Klaver, de grote winnaar van de verkiezingen, hoopt zonder de VVD te kunnen regeren. De wens van GroenLinks is een ‘christelijk progressieve’ coalitie. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld de ChristenUnie wordt betrokken. Naar verwachting is Klaver vooral enthousiast over de klimaatplannen van de partij van Gert-Jan Segers
 • Sybrand Buma (CDA): vruchtbare samenwerking met beide Kamers
  Het nieuwe kabinet moet hoe dan ook een vruchtbare samenwerking hebben met de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, zegt CDA-leider Sybrand Buma. De voorstellen van Klaver noemt hij ‘onlogisch’, en het lijkt erop dat het CDA vooral met de VVD wil regeren.
  Buma pleit tevens voor een formateur van de VVD, ‘de partij die wellicht heeft verloren, maar toch de grootste partij is geworden’.
  Het CDA schrijft in een brief aan Schippers dat het hoopt op een kabinet met een meerderheid.
 • Alexander Pechtold (D66): progressief midden
  De formateur moet straks kijken naar de mogelijkheden voor een kabinet dat het progressieve midden vertegenwoordigt, vindt Alexander Pechtold. De D66-leider hoopt met GroenLinks, VVD en D66 te regeren, waarbij vooral Klaver en Rutte tot compromissen zullen worden gedwongen. ‘Ik weet niet hoe Klaver naar de VVD kijkt,’ geeft Pechtold toe. ‘Maar ik ga uit van wat ik wil.’
  Alleen op die manier, met zowel GroenLinks als de VVD, wordt het progressieve midden volgens Pechtold ‘vanuit beide kanten’ ondersteund.
 • Geert Wilders (PVV): luisteren naar PVV-Kiezer
  Ook Geert Wilders, de voorman van de PVV, schuift aan bij Schippers. Hij wordt door veel grote partijen uitgesloten, maar hoopt toch te zoeken naar regeringsmogelijkheden voor de PVV. In dat geval wil hij graag in zee met VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.
  De PVV-kiezer moet gehoord worden, stelt Wilders. ‘Het is onverkoopbaar en ondemocratisch als je bij voorbaat al 1,3 miljoen kiezers zou negeren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.