#TK2017

Nog steeds hoopt Klaver VVD buiten coalitie te houden

Door Bauke Schram - 20 maart 2017

De VVD wil een kabinet met CDA en D66, maar GroenLinks-leider Jesse Klaver streeft nog steeds naar een kabinet zonder de VVD.
De partijleiders spreken vandaag met verkenner Edith Schippers over hun wensen voor de regeringsperiode en de mogelijkheden een coalitie te vormen.

Eerst is VVD-lijsttrekker Mark Rutte aan de beurt, dan zal Schippers om de tafel gaan met GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver.

Als het aan Rutte ligt, gaat de VVD in zee met het CDA en D66. Om een meerderheid te vormen – ook een voorwaarde van Rutte – moet daar nog een partij bij. D66-leider Alexander Pechtold hoopt op GroenLinks, maar Sybrand Buma (CDA) is terughoudend over een samenwerking met Klaver en noemt een kabinet zonder VVD ‘onlogisch’.

Coalitie zonder VVD

Klaver zelf wil de VVD juist buiten het kabinet houden, en hoopt op een progressief-christelijke coalitie. Hij drukt Schippers dan ook op het hart naar mogelijkheden te kijken voor een regering zonder de liberalen.
Als grote winnaar van de verkiezingen – GroenLinks groeide van vier tot veertien zetels – worden de wensen van Klaver serieus genomen, maar de VVD blijft de grootste partij.

Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk ligt, krijgt Groenlinks er overigens zelfs negen zetels bij: Plasterk ziet wel wat in een fusie op links, waarbij de PvdA’ers, na het historische verlies van de partij op 15 maart jongstleden, samengaan met GroenLinks.

 

Wat willen de partijen precies? Een overzicht van de lijsttrekkers die al met Schippers hebben gesproken. Klik op de titel om te lezen wat de wensen van de partijleiders zijn.

 • Mark Rutte (VVD): een stabiele meerderheid
  Mark Rutte hoopt op een coalitie die in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer een meerderheid heeft. Zo hoopt hij ook een stabiele regering te vormen. Als het aan de demissionair premier ligt, werkt de VVD samen met het CDA en D66.
  PVV, de grootste partij na de VVD, moet buiten de deur worden gehouden van Rutte
 • Jesse Klaver (GroenLinks): christelijk progressieve coalitie
  Jesse Klaver, de grote winnaar van de verkiezingen, hoopt zonder de VVD te kunnen regeren. De wens van GroenLinks is een ‘christelijk progressieve’ coalitie. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld de ChristenUnie wordt betrokken. Naar verwachting is Klaver vooral enthousiast over de klimaatplannen van de partij van Gert-Jan Segers
 • Sybrand Buma (CDA): vruchtbare samenwerking met beide Kamers
  Het nieuwe kabinet moet hoe dan ook een vruchtbare samenwerking hebben met de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, zegt CDA-leider Sybrand Buma. De voorstellen van Klaver noemt hij ‘onlogisch’, en het lijkt erop dat het CDA vooral met de VVD wil regeren.
  Buma pleit tevens voor een formateur van de VVD, ‘de partij die wellicht heeft verloren, maar toch de grootste partij is geworden’.
  Het CDA schrijft in een brief aan Schippers dat het hoopt op een kabinet met een meerderheid.
 • Alexander Pechtold (D66): progressief midden
  De formateur moet straks kijken naar de mogelijkheden voor een kabinet dat het progressieve midden vertegenwoordigt, vindt Alexander Pechtold. De D66-leider hoopt met GroenLinks, VVD en D66 te regeren, waarbij vooral Klaver en Rutte tot compromissen zullen worden gedwongen. ‘Ik weet niet hoe Klaver naar de VVD kijkt,’ geeft Pechtold toe. ‘Maar ik ga uit van wat ik wil.’
  Alleen op die manier, met zowel GroenLinks als de VVD, wordt het progressieve midden volgens Pechtold ‘vanuit beide kanten’ ondersteund.
 • Geert Wilders (PVV): luisteren naar PVV-Kiezer
  Ook Geert Wilders, de voorman van de PVV, schuift aan bij Schippers. Hij wordt door veel grote partijen uitgesloten, maar hoopt toch te zoeken naar regeringsmogelijkheden voor de PVV. In dat geval wil hij graag in zee met VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.
  De PVV-kiezer moet gehoord worden, stelt Wilders. ‘Het is onverkoopbaar en ondemocratisch als je bij voorbaat al 1,3 miljoen kiezers zou negeren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.