#formatie

Asscher: Motorblok en GroenLinks moeten kijken of breuk valt te lijmen

Door Elif Isitman - 19 mei 2017

PvdA-leider Lodewijk Asscher voelt zich niet aangesproken door het beroep dat informateur Edith Schippers vrijdag op alle partijen deed om blokkades op samenwerking met andere partijen te laten varen. De dreigende impasse waar de kabinetsformatie mee kampt, is volgens Asscher te wijten aan het ‘motorblok’ en GroenLinks.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks moeten van hem eerst maar eens kijken of de breuk die maandag na twee maanden onderhandelen ontstond niet valt te lijmen.

Standpunten over migratie

Asscher vindt dat de vier partijen duidelijk moeten maken waarom de onderhandelingen precies zijn afgebroken, en of het overleg niet nog nieuw leven in kan worden geblazen. De standpunten over migratie waren de reden dat de onderhandelingen tussen die partijen spaak liepen.  ‘Nog altijd is het niet duidelijk of ze serieus hebben geprobeerd hun verschillen te overbruggen,’ aldus de PvdA-leider. ‘Daarom hebben wij geadviseerd een uiterste poging te doen. Ik hoop dat dit weekend daarbij helpt.’

D66 noemt de oproep van Schippers om dit weekend te reflecteren ‘verstandig’ en geeft aan daar gehoor aan te geven. ‘Zodat we maandag met een nieuw voorstel kunnen komen,’ zegt een D66-woordvoerder vrijdagmiddag tegen AD.

Geen enkele combinatie mogelijk

Volgens Schippers bestaat er op dit moment voor geen enkele combinatie van partijen genoeg steun. Alle partijen willen iets anders, en niemand is bereid in te leveren en op te schuiven naar de ander. ‘Daarom geef ik de partijen vandaag een moment van reflectie, waarin ze zich kunnen beraden op hun positie,’ aldus Schippers.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De SP houdt vast aan het standpunt niet met de VVD van Mark Rutte te willen regeren, en D66 wil niet in een coalitie met ChristenUnie. PvdA weigert ook nog altijd deel te nemen aan de gesprekken, vanwege het historische verlies van de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Voorbarig en niet aan de orde,’ was het antwoord van Asscher op de zoveelste oproep aan zijn partij.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.