#TK2017

Zo beleefden politieke partijen hun verkiezingsavond

Door Milan Bruynzeel - 17 maart 2017

Woensdagavond 15 maart was voor de partijen die deelnamen aan de verkiezingen het moment van de waarheid. Elsevier.nl was aanwezig op de uitslagenavond van de meeste partijen en biedt u een compleet overzicht.

Op de bijeenkomst van de VVD kwamen driehonderd internationale media af. De sfeer was gemoedelijk. De partij won de derde verkiezing op rij. De grote vraag is nu met wie de liberalen een coalitie gaan vormen. Lees verder

Het CDA behaalde een winst van zes zetels. ‘Ik kon niet blijer zijn,’ aldus CDA-leider Sybrand Buma. Regeringsdeelname lijkt evident en de partij bereidt zich voor op de kabinetsformatie. Lees verder

2017-03-15 23:01:36 DEN HAAG - Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma tijdens de verkiezingsavond van het CDA in De Remise na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP LEX VAN LIESHOUT

In Strandclub DOEN! in Den Haag vierde D66 haar op twee na beste verkiezingsuitslag ooit. In de zaal ging het dak eraf bij het horen van de eerste exitpoll. De partij wil verantwoordelijkheid nemen, en dus meeregeren. Lees verder

Ondanks het matige verkiezingsresultaat van de SP – één zetel verlies – was de sfeer rustig. De zaal barstte los toen het enorme verlies van de PvdA bekend werd. ‘Voor het eerst zijn wij groter dan de PvdA, dat is best bijzonder,’ zegt SP-voorzitter Ron Meyer. Lees verder

In een volgepakte Melkweg in Amsterdam vierde een uitzinnige jonge menigte feest. ‘Vandaag hebben wij de verkiezingen in Den Haag gewonnen, volgend jaar het land,’ aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. Lees verder

2017-03-16 00:29:27 AMSTERDAM - Fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens de verkiezingsavond van GroenLinks in De Melkweg na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De PvdA leed de grootste nederlaag uit de parlementaire geschiedenis. De partij verloor 29 van de 38 zetels. Op de verkiezingsavond op het Westergasterrein in Amsterdam is de PvdA-aanhang verdrietig en stil, maar er ook gedreven om door te gaan. Lees verder

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers werd met luid gejuich ontvangen in Grand Café De Tijd in Den Haag. De ChristenUnie is bereid mee te onderhandelen over regeringsdeelname. ‘Maar we willen niet meeregeren tegen elke prijs,’ zegt Segers. Lees verder

In een zaal vol ouderen en een enkele jongere vierde 50PLUS feest nadat de partij haar zetelaantal had verdubbeld. Voorzitter Jan Nagel noemde de uitslag ‘fantastisch’. Volgens Eerste Kamerlid Martin van Rooijen hebben de VVD, het CDA en D66 partijen als 50PLUS nodig om een meerderheid in de Tweede Kamer te halen. Lees verder

2017-03-15 23:04:55 HILVERSUM - Henk Krol wordt toegezongen door het Amsterdams Volkskoor tijdens de 50Plus verkiezingsavond na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP MARTIJN BEEKMAN

De SGP was gezien de hoge opkomst tevreden dat de drie zetels zijn behouden. De partij toonde niet gretig om mee te regeren; SGP-leider Kees van der Staaij vreest niet genoeg invloed uit te kunnen oefenen. Lees verder

Nieuwkomer DENK haalde met drie zetels een goed resultaat. ‘Het nieuwe Nederland heeft vandaag een stem gekregen in de Tweede Kamer,’ zei lijsttrekker Tunahan Kuzu. DENK deed het vooral goed in de grote steden en scoorde ten koste van de PvdA. Lees verder

Ook Forum voor Democratie (FvD) is een nieuwkomer in de Kamer. De partij behaalde twee zetels. ‘De politiek gaat onze hete adem voelen,’ aldus FvD-leider Thierry Baudet. Baudet wil ook meedoen aan verkiezingen in Europa, de provincies en de gemeentes. Lees verder

VNL (Voor Nederland) begon de verkiezingsavond vol goede moed. ‘Ik weet zeker dat we met minimaal één zetel de Kamer ingaan,’ aldus voorzitter Laurence Stassen. Dat gebeurde niet en VNL ging roemloos ten onder. Lees verder

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.