nederland

‘Fred Teeven bood asielzoekers Vluchtflat 4.500 euro’

Door Tom Reijner - 01 oktober 2013

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de uitgeprocedeerde asielzoekers van de Vluchtflat, die voorheen in de Vluchtkerk zaten, per persoon 4.500 euro aangeboden. Met dat geld probeerde Teeven de asielzoekers ertoe te bewegen naar hun moederland terug te keren.

In eerste instantie zou de groep een bedrag van 1.750 euro hebben geweigerd. Daarop besloot Teeven het bedrag te verhogen, bevestigt een woordvoerder van Fred Teeven na berichtgeving in dagblad Metro dinsdag.

Weigering

Het is zelfs mogelijk dat de groep van uitgeprocedeerde asielzoekers van de Vluchtflat een hoger bedrag dan 4.500 euro krijgt aangeboden, mochten de asielzoekers het aanbod blijven weigeren.

Namens de groep zegt Yunis Osman dat het ‘aannemen van geld geen optie is. Ons leven hier is meer geld waard dan 4.500 euro per hoofd.’ De asielzoekers zijn overigens weer aan het zwerven door Amsterdam, nadat zij maandag uit de flat zijn gezet. Zij brachten de nacht door in een gekraakt pand aan de Amsterdamse Overtoom.

Noodgreep

Het bieden van een premie aan de asielzoekers is een ‘noodgreep’: er zijn immers al ‘genoeg goede regelingen’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘We hebben dit gedaan om een doorbraak in de impasse rond de Vluchtflat te forceren,’ aldus de woordvoerder van Teeven.

Het is niet uitgesloten dat in de toekomst weer gebruik wordt gemaakt van dergelijke premies – en de verhoging daarvan – wanneer zich nieuwe situaties zoals die in de Vluchtflat voordoen.

Tentenkamp

Een grote groep asielzoekers verbleef zo’n vier maanden in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam-West.

Daarvoor zaten ze in de St. Josephkerk, die al snel de Vluchtkerk werd genoemd. Ook zaten de asielzoekers in een tentenkamp in de wijk Osdorp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.