nederland

PostNL verkoopt postzegels met gekleurde Pieten

Door Shari Deira - 01 november 2013

De discussie over Zwarte Piet lijkt te zijn afgekoeld, maar wellicht wakkert PostNL de onrust van de afgelopen weken opnieuw aan. Het bedrijf komt met een serie van vijf speciale Sinterklaaspostzegels met een paarse Piet.

‘We hebben bewust gekozen voor een andere kleur,’ zegt een woordvoerder vrijdag. Volgens de woordvoerder had PostNL deze beslissing al genomen lang voor de discussie vorige maand losbarstte.

Kleuren

PostNL wilde naar eigen zeggen een ‘postzegelvelletje met vrolijke kleuren’. ‘Die opdracht hebben we aan de ontwerper meegegeven, en dit is de invulling die hij daaraan heeft gegeven. Ze voegde eraan toe dat het ontwerp van een postzegel een “maandenlang” proces is.’

De illustraties voor de Sinterklaaszegels zijn gemaakt door Max Kisman. Als je over de postzegel wrijft, komt er een kruidnotengeur vrij.

Conflict

Dat het laatste woord in de Pietendiscussie nog niet is gezegd, bleek eerder deze week. In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost ontstond een conflict over Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in winkelcentrum de Amsterdamse Poort.

De PvdA in de raad was het daar niet mee eens, maar stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema (PvdA) legde de motie naast zich neer. Het debat was uiteindelijk onnodig, omdat er helemaal geen intocht van Sinterklaas zou zijn in het winkelcentrum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.