Gertjan van Schoonhoven

Klaverkoorts toont dat de NPO helemaal niets heeft geleerd

Door Gertjan van Schoonhoven - 17 maart 2017

Toen Elsevier deze week op de cover zette dat een ‘rechts kabinet lonkt’ (niet zo raar, gezien het historische verlies op links), kreeg het ’s nachts op de nationale televisie meteen een hautain tikje op de vinger van NOS-presentatoren Rob Trip en Dominique van der Heyde. Gertjan van Schoonhoven vindt dat collega’s eens naar hun eigen gedachten moeten kijken.

De afgelopen maanden, en eigenlijk nog wel wat langer, zijn we getuige geweest van veel gemeaculpa in de journalistiek, de publieke omroep voorop. Nooit meer zouden de eigen, vaak naar het progressieve neigende, opvattingen en sympathieën van de beroepsgroep stiekem leidend zijn.Tijdens de afgelopen campagne heeft deze inkeer geleid tot zoveel ‘vox popjes’ in onopvallende zijstraten dat je als tv-kijker geen gewone man (of vrouw) meer kunt zien.

En toch hebben ze helemaal niks geleerd.

Klaverkoorts

Sinds GroenLinks woensdagavond in de eerste exitpoll zestien zetels leek te gaan krijgen, heerst bij een fors deel van de nationale media de Klaverkoorts.

Her en der zie, lees en hoor je beschouwingen die de indruk wekken dat de spreekwoordelijke ‘bal’ in de formatie bij de jeugdige GroenLinks-leider ‘ligt’ of analyses over de vraag of ‘GroenLinks klaar is voor de macht’.

Dit wordt toch al te dol

Natuurlijk is Klaver een van de verrassingen van deze verkiezingen. Maar dit wordt toch al te dol. Niet alleen won GroenLinks geen zestien maar veertien zetels, de partij is ook – zoals minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken donderdagavond fijntjes bij tv-programma Nieuwsuur zei –  ‘de zesde partij van Nederland’. Niet minder, maar zeker ook niet meer.

Toen Elsevier deze week op de cover zette dat een ‘rechts kabinet lonkt’ (niet zo raar, gezien het historische verlies op links), kreeg het ’s nachts op de nationale televisie meteen een hautain tikje op de vinger van NOS-presentatoren Rob Trip en Dominique van der Heyde. ‘Typisch Elsevier: De wens is de vader van de gedachte’.

Beste collega’s, kijk ’s naar je eigen gedachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.