Syp Wynia Premium Corner

Hoe Rotterdamse haven handelt in wind, warmte en CO2

Door Syp Wynia - 20 april 2017

De Rotterdamse haven is een van de ‘aanjagers’ van de brede coalitie die van het nieuwe kabinet een klimaatwet wil, waarin voor tientallen jaren vooruit is vastgelegd wanneer alles klimaatneutraal moet zijn. Je hebt een soortgelijke, maar toch niet helemaal dezelfde, coalitie die alleen maar duurzame energie wil. Beide coalities willen graag dat GroenLinks gaat regeren.

Nog steeds is de helft van wat de Rotterdamse haven binnenkomt zo fossiel als wat

Rotterdam werd als haven pas groot in de loop van de negentiende eeuw, toen de Rijn gaandeweg werd gekanaliseerd en Rotterdam in de vorm van de Nieuwe Waterweg een stabiele route naar zee kreeg. In de twintigste eeuw groeide de haven vanuit de binnenstad naar de zee toe en vervolgens de zee op. Begin jaren zestig werd de haven, in tonnen overslag gerekend, de grootste ter wereld, en groeide steeds verder de zee op.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 1 euro per week.

Verder lezen?

U heeft momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding en sluit vandaag nog een abonnement af. U leest Elsevier Weekblad Digitaal al voor slechts € 4 per maand. Abonnement stopt automatisch.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw inloggen

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.