De 4 om vier

EU-parlement wil Hongarije op de strafbank, dit is waarom

12 september 2018

Een meerderheid van het Europees Parlement is voor het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. Ander nieuws van woensdag 12 september: ophef over een cartoon van Serena Williams, een visagiste die met de dood bedreigd wordt en Erdogan trekt weer meer macht naar zich toe.

EU-parlement wil Hongarije op de strafbank

De ontwikkelingen in Hongarije vormen een ‘systemische bedreiging’ voor de Europese waarden, vindt het Europees Parlement. Met 448 voor, 197 tegen en 48 onthoudingen stemde het woensdag in met de conclusies van rapporteur Judith Sargentini (GroenLinks). Die meldde in april dat de regering van premier Viktor Orbán al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Volgens haar worden de onafhankelijke media en academische wereld beknot, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door ‘vriendjes’ van de regering.

Geert WildersWilders ontmoet ‘held’ Orbán: ‘Hij is een voorbeeld voor EU-beleiders’

Het Parlement roept nu de lidstaten op het zogenoemde artikel 7 van het EU-verdrag voor Hongarije in werking te stellen. Daardoor kan het land uiteindelijk het stemrecht in de ministerraden worden ontnomen, maar daarover moeten alle EU-landen het eens worden. ‘Het is nu aan regeringsleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet langer toe te kijken hoe de rechtsstaat wordt stukgemaakt. Het gaat hier om de rechten van de Hongaarse burgers,’ reageert Sargentini.

Van doorslaggevend belang was de positie van de Europese Volkspartij (EVP), de fractie van christen-democraten waarbij Orbáns partij Fidesz is aangesloten, evenals het CDA. Fractieleider Manfred Weber spoorde zijn partijgenoten aan in te stemmen met de oproep, zoals hij zelf besloot te doen na het debat dinsdag in aanwezigheid van Orbán. ‘Ik zag geen enkele bereidheid bij de premier om aan onze zorgen tegemoet te komen.’ Ook de vijf CDA’ers stemden voor.

Fidesz wordt naar verwachting geschorst als lid van de EVP.

Lees ook dit portret van Viktor Orbán, beschermengel van het christendom

Visagiste uit Hoofddorp met de dood bedreigd na ‘racisme’

Op internet is ophef ontstaan over een inzending voor Make-Up Award 2018. Op de foto staat een model met donkere strepen op het gezicht. Activisten laten zich massaal uit over de inzending, die volgens hen racistisch is. Visagiste Annemieke Tip (42) is zelfs met de dood is bedreigd.

Dat gebeurde telefonisch, legt Tip uit aan RTV NH. Ze deed hiervan aangifte bij de politie. ‘Daarna werd ik wéér gebeld, en werd tegen me gezegd dat ze me daar gezien hadden. Ook vertelden ze dat ze wisten dat mijn kinderen alleen naar huis waren gefietst. Het was verschrikkelijk. Heel bedreigend.’

Ook op Facebook zijn de beschuldigingen hard: ‘Bah, dit is een vorm van blackfacing, dat is racisme,’ schrijft iemand. Een andere reactie: ‘Mijn huidskleur is geen kostuum, je zou gediskwalificeerd moeten worden!’

De visagiste is ernstig geschrokken van de reacties. ‘Ik word nu uitgemaakt voor racist, terwijl ik zelf ook getint ben,’ zegt Tip, die zelf Indisch is.

Annemieke Tip

Posted by De Make-up Awards on Tuesday, September 4, 2018

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Herald Sun plaatst cartoon Serena Williams opnieuw

De Australische krant The Herald Sun heeft opnieuw een cartoon geplaatst van de Amerikaanse tennisster Serena Williams. Over de cartoon ontstond gisteren ophef nadat activisten op internet hem massaal ‘racistisch en seksistisch’ noemden. Op het plaatje staat de tennisster stampvoetend afgebeeld, met aangezette lippen en kroeshaar. Op de achtergrond vraagt de umpire aan Naomi Osaka of ze Williams alsjeblieft kan laten winnen.

De cartoon is een verwijzing naar de finale van de US Open dit weekeinde. Hierbij kreeg Williams een woedeaanval, omdat ze het niet eens was met een beslissing van de umpire. Die bestrafte haar omdat ze aanwijzingen van haar coach had gekregen. Ze kreeg een strafpunt, noemde de umpire daarop ‘dief’ en kreeg vervolgens een strafgame.

Bron: ANP

Volgens cartoonist Mark Knight is de kritiek ongegrond. Volgens hem is zijn tekening ten onrechte een symbool geworden van racisme en genderpolitiek. Vandaag plaatste de krant zijn cartoon opnieuw, ditmaal naast een aantal onflatteuze tekeningen van onder meer de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

‘Als de zelfbenoemde censoren van Mark Knight het voor het zeggen krijgen, wordt ons nieuwe politiek correcte leven inderdaad heel saai,’ voegde The Herald Sun daaraan toe in een hoofdredactioneel commentaar op de voorpagina.

Opnieuw meer macht voor Erdogan

Recep Tayyip Erdogan trekt opnieuw meer macht naar zich toe. De Turkse president heeft zich benoemd tot voorzitter van het staatsinvesteringsfonds van zijn land.

Het volledige management moest het veld ruimen en is vervangen door een nieuw bestuur. Dat bestaat volgens de Turkse staatscourant onder anderen uit de schoonzoon van de president, minister Berat Albayrak van Financiën.

De Turkse regering heeft de organisatie twee jaar geleden opgericht, in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Het staatsfonds heeft belangen in onder meer Turkish Airlines, de staatsspoorwegen, Turk Telekom en banken.

Erdogan zwaait al sinds 2003 de scepter in Turkije, aanvankelijk als premier en inmiddels als president. Hij is sinds dit jaar machtiger dan ooit. Turkije is overgestapt op een presidentieel systeem, waarin de president verregaande bevoegdheden heeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.