Kort nieuws

Wiebes te rooskleurig over kosten windparken

Door Webredactie - 27 september 2018

Minister Eric Wiebes (VVD) sprak niet de volledige waarheid toen hij de Tweede Kamer in maart meldde dat Nederland in 2022 de eerste windparken ter wereld krijgt die zonder subsidie draaien. Ander nieuws van donderdag 27 september: in Castricum krijgen statushouders geen voorrang meer bij de toewijzing van een huis, Rotterdam komt met een anti-polarisatieproject en Erdogan opent een moskee in Keulen tijdens omstreden staatsbezoek.

 Wiebes te rooskleurig over kosten windparken

Windparken op zee kunnen niet zonder subsidie, dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Die conclusie is opvallend, omdat minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes in maart in een brief aan de Tweede Kamer schreef dat Nederland in 2022 als eerste in de wereld windparken krijgt die zonder subsidie draaien.

Maar Wiebes hield daarbij geen rekening met het feit dat er een net op zee moet worden gelegd om de stroom van windmolens naar het vaste land te transporteren. Dat net kost tot en met 2023 4 miljard euro.

Niet in mijn achtertuin: actiegroepen protesteren tegen windmolens. Lees het uitgebreide verhaal hier >
Windmolens in Nederland. Foto: Reyer Boxem

‘Door drastisch lagere kosten worden er inmiddels windparken gebouwd zonder subsidie,’ schreef Wiebes in maart. ‘Zo houden we de energietransitie betaalbaar. Door innovatie en concurrentie wordt duurzame energie steeds goedkoper en tot nu toe sneller dan verwacht.’

‘De minister heeft dus gejokt,’ reageert PVV-Kamerlid Alexander Kops in het AD. ‘Voor de aansluiting op het elektriciteitsnet is wel degelijk subsidie nodig en daar draaien de huishoudens via de energierekening – die al torenhoog is en steeds verder stijgt – voor op. Door deze leugen van de minister wordt er op een slinkse manier nóg meer geld uit de zakken van de burgers geklopt.’ SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemt het ‘bizar’ om te beweren dat een windpark zonder subsidie draait.

Op de Noordzee zijn al vier windparken in bedrijf. Voor drie nieuwe parken zijn vergunningen afgegeven. Daarnaast zijn er concrete plannen voor de aanleg van nog een aantal windparken die tot en met 2030 worden gebouwd. De kosten voor parken die na 2023 worden aangelegd, kunnen hoger uitvallen omdat die parken verder uit de kust worden gebouwd.

Statushouders moeten op hun beurt wachten in Castricum

Castricum schaft als een van de eerste gemeenten van Nederland de voorrang voor statushouders bij de toewijzing van sociale huurwoningen af. Dat kondigt de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar (VVD) donderdag aan in het Noordhollands Dagblad.

‘Van een heleboel collega-wethouders weet ik dat ze dit ook willen,’ zegt de wethouder. ‘Gemeenten zitten ermee in hun maag. Als statushouders automatisch voorrang krijgen, verstopt dat de doorstroming. Er zijn schrijnende gevallen van moeders met kinderen die een huis zoeken, maar niet aan de beurt komen. De balans raakt een beetje zoek.’

Castricum moet diep in de buidel tasten voor het schrappen van de voorrang. Per statushouder die geen onderdak heeft, moet een boete aan het Rijk worden betaald van 1.500 euro per maand. Dat zijn de kosten voor het verblijf in een asielzoekerscentrum. Castricum moet de komende drie jaar tot zo’n tweehonderd mensen met een verblijfstatus opvangen.

Slettenhaar wil de boete ter discussie stellen in Den Haag. ‘Een boete krijg je als je iets fout doet. Dit is niet fout. Het voorrang geven aan statushouders begrijpen de mensen niet,’ zegt hij in de krant.

Vorig jaar versoepelde het kabinet de regels en mogen gemeenten als Castricum stoppen met versnelde toewijzing van huurhuizen aan vluchtelingen. Alkmaar kondigde als eerste aan dat te gaan doen. Bijna alle gemeenten gaan wel door met het oude beleid.

Rotterdam presenteert plan om polarisatie aan te pakken

Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam, dat wordt gevormd door de zes partijen VVD, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie-SGP en CDA, heeft het Veiligheidsprogramma 2018-2023 gepresenteerd. Belangrijkste doel is het tegengaan van polarisatie, die volgens het stadsbestuur ‘een potentiële bedreiging is voor ontwrichting van de Rotterdamse samenleving’.

Wethouder van Handhaving en Integratie Bert Wijbenga (VVD) trekt de vergelijking met rommel die op straat wordt gegooid: ‘Net zoals zwerfvuil zorgt voor gevoelens van onveiligheid, zo geldt dat ook voor polarisatie in de samenleving.’ Als voorbeelden van zulke gevoelens noemt hij ‘een blondine die op straat wordt nagejoeld met “hoer, hoer”, maar ook ‘een groepje jongens dat de kroeg niet binnenkomt omdat ze een bepaald uiterlijk hebben’. Volgens Wijbenga gaat de gemeente meer nadruk leggen op integratie, omdat spanningen tussen bevolkingsgroepen in Rotterdam steeds vaker voorkomen.

De laatste jaren is de Maasstad geregeld in het nieuws wegens spanningen tussen bevolkingsgroepen, waarbij vaak de Turkse gemeenschap betrokken was: in juli 2016, kort na de mislukte coup tegen president Recep Tayyip Erdogan, demonstreerde een groep Turken met Turkse vlaggen op de Erasmusbrug, in maart 2017 braken massale rellen uit bij het Turkse consulaat toen de minister van Familiezaken uit Ankara niet mocht komen spreken. In juni dit jaar werden tientallen Turkse Rotterdammers op de bon geslingerd toen ze de verkiezingsoverwinning van Erdogan uitbundig vierden. Ook kwam het de afgelopen jaren geregeld tot (gewelddadige) confrontaties met Koerden.

Lees het commentaar van Nikki Sterkenburg: Aboutaleb toonde lef en stond barbecue terecht toe

Deze zomer zorgde ook een geplande demonstratie van Pegida voor hoogoplopende spanningen. De anti-islambeweging wilde tijdens de islamitische vastenmaand ramadan een barbecue houden voor de Laleli-moskee in Rotterdam-Zuid. In tegenstelling tot zijn collega’s in andere steden stond burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) de barbecue toe, wat tot grote woedde leidde. Op de dag van de geplande demonstratie annuleerde Pegida de bijeenkomst omdat de politie hun veiligheid niet kon garanderen. Dat leidde tot dolle vreugde bij de honderden tegendemonstranten, waarna spreekkoren als ‘Aboutaleb hoerenjong’ losbarstten.

Duitsland ontvangt Erdogan voor pikant staatsbezoek

In Duitsland houdt de president van Turkije de gemoederen ook al bezig. Vanmiddag kwam hij aan in Berlijn voor een driedaags staatsbezoek om te werken aan verbetering van de relatie tussen beide landen. De regering van Erdogan wil zo een punt zetten achter jaren van diplomatieke conflicten en ruzies met Duitsland, waar de grootste Turkse gemeenschap van Europa woont.

De timing van het bezoek is pikant: vandaag maakte de Europese voetbalbond UEFA ook bekend dat het Europees Kampioenschap voetbal in 2024 in Duitsland wordt gehouden. Turkije was de andere kandidaat, maar heeft de strijd dus verloren. Erdogan hoorde dat vlak nadat hij was aangekomen in zijn hotel in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Ook om andere redenen is de komst van Erdogan – waarvoor in Berlijn 3.500 agenten zijn ingezet – pikant: politici van diverse partijen in de Bondsdag, het Duitse parlement, hebben laten weten dat de Turkse president wat hen betreft niet welkom is. Toch ontvangt bondskanselier Angela Merkel hem morgen, waarna president Frank-Walter Steinmeier ’s avonds met Erdogan dineert.

Zaterdag, na een ontmoeting tussen Merkel en Erdogan, is het meest omstreden onderdeel van het programma. Dan opent de Turkse president een nieuwe moskee in Keulen, die onderdeel is van het Turkse overheidsorgaan Ditib, ook wel bekend als Diyanet. Plaatselijke politie en autoriteiten zijn bezorgd, omdat ze vrezen voor botsingen tussen pro- en anti-Erdogan-betogers. Overigens staat in Keulen nu al de grootste moskee van Europa: de Centrale Moskee. De stad telt ongeveer 60.000 Turkse inwoners.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.