De 4 om vier

Opnieuw steekpartij in Parijs, dit weten we tot nu toe

Door Webredactie - 10 september 2018

Parijs is in minder dan 24 uur tweemaal het toneel van een steekpartij. Ander nieuws van maandag 10 september: VVD’ers die elkaar afvallen, de moeder van Lili en Howick komt snel naar Nederland en de politie in Moerdijk heeft de handen vol aan de toestroom van illegalen.

Opnieuw steekpartij in Parijs, politie stil over motieven

Parijs is maandag opnieuw het toneel van een steekpartij. Een man viel in het centrum een postbode en een andere voorbijganger aan met een schaar. De politie overmeesterde hem uiteindelijk met behulp van een taserpistool. Over de motieven van de aanvaller is nog niets bekendgemaakt.

Dat is opvallend, want over een aanval ongeveer 12 uur eerder houdt de politie ook de kaken op elkaar. Hierbij stak een man in het wilde weg op mensen in. Er vielen acht gewonden onder wie vier ernstig. Volgens omstanders maakte hij een bedwelmde of gedrogeerde indruk, melden Franse media.

Volgens Le Parisien is de aanvaller meerderjarig en heeft hij de Afghaanse nationaliteit. Hij had een mes en een ijzeren staaf bij zich.

De man stak eerst drie mensen neer bij een bioscoop. Op een terrein vlak bij de bioscoop waren twee mannen aan het jeu-de-boulen; die probeerden tevergeefs de man te stoppen door een bal naar hem te gooien. De aanvaller vluchtte daarna weg en stak nog vier mensen meer. Een speciaal commando hield hem kort daarna aan.

De Franse justitie benadrukte maandag dat ze vooralsnog geen aanwijzingen heeft dat de aanval bij de bioscoop een terreurdaad betreft en ze de zaak ook niet als zodanig behandelt.

VVD-wethouder wil benoeming van ‘eikel’ Aartsen blokkeren

VVD-wethouder en locoburgemeester van de gemeente Wormerland Rob Berkhout roept zijn partij maandag op de toetreding van partijgenoot Thierry Aartsen tot de Tweede Kamer te blokkeren. Berkhout reageert hiermee op oude tweets van Aartsen die dit weekeinde opdoken.

In een van de tweets uit 2016 schrijft de fractievoorzitter van de VVD in Breda: ‘Een heerlijk Avondje NAC: zwarte pieten in NAC-shirts op het veld en “Ow Sylvana” [over Sylvana Simons red.] van Rob van Daal door de speakers.’

In een andere tweet reageert Aartsen op een medetwitteraar door te zeggen: ‘Als je die bril op een lekker wijf zou zetten, zou ik m’n hond erop gooien.’ In een derde beklaagt hij zich over zelfmoordenaars. ‘Gvd! Weer iemand voor de trein, kom dus niet verder dan Eindhoven! Zelfmoordenaars, word eens creatief!’

Voor Berkhout zijn de tweets reden een stokje voor de benoeming van Aartsen te steken. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat wij gezamenlijk zo’n eikel erbij willen hebben,’ schrijft Berkhout.

Ook Bert Homan, VVD-raadslid in Assen, trainer-coach van VVD-politici, vindt dat Aartsen zich moet terugtrekken. ‘Kerel, het lijkt stoer, maar is een politicus en kandidaat Kamerlid onwaardig.’

In het AD zei Aartsen eerst dat hij geen spijt heeft van zijn tweets. ‘Misschien moet ik iets behoedzamer worden. Maar nogmaals: ik ben wie ik ben,’ zegt de fractievoorzitter.

Later gaf hij aan toch spijt te hebben van de trein-tweet: ‘Mijn tweet vanuit de trein, tien jaar geleden, heeft mensen onnodig gekwetst. Dat spijt mij.’

Het zijn ‘domme tweets’ die Aartsen de wereld in heeft gestuurd, maar hij kan deze week gewoon als Tweede Kamerlid voor de VVD worden beëdigd, vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ‘Hij is van harte welkom. Laten we ook accepteren dat mensen dingen doen die niet slim zijn,’ zegt Dijkhoff. Hij vindt de reacties daarop hysterisch. ‘Wat je nu ziet, is dat mensen meteen oordelen, uitschelden, bedreigen en familie lastigvallen. Ik vind dat echt hysterie waar dit land niet beter van wordt.’

Dijkhoff en Aartsen zijn geen onbekenden van elkaar. Dijkhoff, ook uit Breda, zei vorig jaar op Aartsen te hebben gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Aartsen is de opvolger van Jeanine Hennis, die voor de Verenigde Naties gezant in Irak wordt.

Moeder van Lili en Howick komt snel naar Nederland

De advocaat van de moeder van Lili en Howick gaat proberen om de vrouw zo snel mogelijk van Armenië naar Nederland te halen. ‘We hebben natuurlijk liever niet dat de hereniging maanden op zich laat wachten,’ zegt advocaat Patricia Scholtes.

Nu Lili en Howick een verblijfsvergunning krijgen, kan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een verzoek voor gezinshereniging worden ingediend. ‘Die procedure duurt ongeveer drie maanden,’ aldus Scholtes.

Lees ook de column van Gertjan van Schoonhoven: Morele verontwaardiging over Howick en Lili is goedkoop en eenzijdig

Een andere optie is dat VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Immigratie de moeder van de Armeense kinderen een verblijfsvergunning geeft. Dan kan de vrouw mogelijk sneller naar Nederland komen.

Premier Mark Rutte (VVD) laat maandag weten dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. Dat zei hij na lang coalitieoverleg. Dat Lili en Howick mogen blijven, is een ‘unieke uitspraak in een unieke zaak,’ volgens de premier. Hij wilde verder niet op de beslissing van Harbers ingaan.

Nadat het besluit van de staatssecretaris dit weekeinde werd al snel geroepen om een oplossing voor kinderen in soortgelijke situaties als Lili en Howick. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje.

De coalitie heeft in het Regeerakkoord afgesproken om de asielprocedures te gaan versnellen, aldus Rutte. ‘Als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaardig asielbeleid, dan moeten we economische migranten hier niet laten blijven.’

 Politie draait overuren door illegalen Moerdijk

De vreemdelingenpolitie in West-Brabant heeft de handen vol aan de toestroom van Albanese ‘gelukstoeristen’ die op de parkeerplaatsen rond Moerdijk stiekem in vrachtwagens richting Engeland proberen te klimmen. Dat zeggen twee woordvoerders van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie Zeeland-West-Brabant in het AD.

De dienst draaide vorige week overuren, niet alleen door de gestage stroom Albanezen, maar ook door het onderscheppen van tientallen Afrikaanse migranten bij zeehaven Moerdijk. Zo werden op het industrieterrein van het dorp vorige week woensdag 28 Eritreeërs staande gehouden.

De vreemdelingenpolitie houdt rekening met een waterbedeffect en dat de groep noodgedwongen is uitgeweken naar Nederland door verscherpte vreemdelingencontroles in België.

Ook de Albanese migranten duiken vermoedelijk op in Moerdijk door hetzelfde waterbedeffect. Zij verschenen vorig jaar kort voor de zomer ineens in Rotterdam en België als gevolg van de sluiting van het tentenkamp in Calais. Via parkeerplaatsen probeerden ze de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken en nu daar de controles zijn aangescherpt, wijken ze uit naar Moerdijk.

Afgelopen jaar werden zo’n 150 Albanezen op en rond parkeerplaatsen in de buurt staande gehouden. Volgens de AVIM gaat het uitsluitend om economische vluchtelingen die in een vrachtwagen richting Engeland willen klimmen en zijn het ‘gelukszoekers tussen de 17 en 35 jaar’.

Het verblijf van veel Albanezen is hier legaal als ze een biometrisch paspoort of een oud paspoort met toeristenvisum hebben. Ze mogen dan drie maanden vrij door Schengenlanden reizen. Dat wordt echter anders als ze zonder documenten komen of in vrachtwagens klimmen. Dat is strafbaar en dan kunnen ze worden teruggestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.