De 4 om vier

Terreurverdachten wilden mogelijk aanslag plegen bij Erasmusbrug

Door Fleur Verbeek - 19 september 2018

De twee mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, hadden ook de Erasmusbrug in het vizier. Hier hebben ze foto’s en filmpjes gemaakt. Ander nieuws van woensdag 19 september: de Hongaren lanceren een mediacampagne tegen Judith Sargentini, Afrika haalt uit naar de Italiaanse minister Matteo Salvini en EU-leiders zijn in het Oostenrijkse Salzburg voor een migratietop.

Terreurverdachten zagen Erasmusbrug als mogelijk doelwit

De twee mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, hebben ook foto’s en filmpjes van de Erasmusbrug gemaakt. Een van de twee verdachten maakte een film van de brug, de andere zingt daarin liederen en spreekt over het martelaarschap.

De twee mannen werden in juni in Rotterdam opgepakt na een tip van de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat ze van plan waren om op korte termijn een aanslag te plegen en daarbij veel slachtoffers te maken. ‘Alleen door snel ingrijpen van politie en justitie hebben zij die plannen niet kunnen uitvoeren,’ zei de officier van Jjstitie woensdag tijdens de niet-inhoudelijke zitting.

De verdachten, twee mannen van 28 en 22 jaar, waren niet in de rechtbank aanwezig. Over hun namen en afkomst bestaat verwarring. ‘Ze gebruiken vele aliassen,’ zei de officier. Hun advocaat ontkent dat. ‘Ze zijn analfabeet, ze weten niet hoe ze hun naam moeten spellen.’ Bij hun aanhouding vertelden de twee dat ze uit Libië kwamen en minderjarig waren.

Volgens het OM komen de twee waarschijnlijk uit Marokko en zijn ze zeker meerderjarig. Een van hen heeft jaren in Duitsland gewoond en heeft daar ook in de gevangenis gezeten. Hij zou ook betrokken zijn bij een straatroof in Rotterdam op 14 mei.

Volgens het OM is het duidelijk dat de twee mannen een aanslag aan het voorbereiden waren. Een van de twee gaf volgens de AIVD herhaaldelijk aan dat hij op korte termijn een aanslag wilde plegen in Frankrijk.

‘Hij zou mensen kennen die beschikken over kalasjnikovs en die bomvesten zouden kunnen vervaardigen. Hij geeft aan over de nodige financiële middelen te beschikken voor de uitvoering van zijn actie,’ zei de officier van justitie. Bij de aanhouding zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Het onderzoek is nog in volle gang, liet de officier weten. Beide mannen zitten vast in voorlopige hechtenis en blijven dat zeker nog drie maanden, besliste de rechtbank. De zaak gaat 27 november verder.

Hongaren lanceren mediacampagne tegen Sargentini

De Hongaarse regering is begonnen met een mediacampagne in reactie op het kritische rapport van GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini en de Europese strafprocedure van het Europees Parlement. Vorige week stemde een meerderheid van het Parlement in met strafmaatregelen tegen Hongarije. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat het land stemrecht in het Parlement wordt afgenomen.

De campagne, ‘Laat ze ons het zwijgen niet opleggen’, bestaat uit spotjes op radio, televisie en sociale media. Ook komen er mogelijk billboards langs de weg, melden Hongaarse media.

De eerste campagnevideo werd gisteravond gepubliceerd op de Facebookpagina van de regering. In de video zijn beelden te zien van Judith Sargentini, Guy Verhofstadt en de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros.

Ne engedjünk a zsarolásnak!

A kormány válasza a Sargentini-jelentésre:Magyarországot azért támadják, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorlóország.Ne engedjünk a zsarolásnak!

Posted by Magyarország Kormánya on Tuesday, September 18, 2018

In de video is te horen: ‘Zij beschuldigen ons ervan dat de Hongaren geen migrantenland willen zijn. De pro-migratie meerderheid in het Europees Parlement wil ons het zwijgen opleggen, omdat we ons land en Europa verdedigen met een grenshek. Laat ze ons niet chanteren. Laten we Hongarije verdedigen!’

Eerder werd een soortgelijke campagne gevoerd tegen Soros, die volgens de Hongaarse regering Europa wil overspoelen met migranten. De filantroop spant in hun ogen samen met Brussel om Hongarije in een kwaad daglicht te zetten en de grenzen te openen. Bij de campagne werden door het hele land ‘Stop-Soros’-billboards geplaatst.

Afrika woest op Salvini na slavenvergelijking

De Afrikaanse Unie (AU) heeft hard uitgehaald naar de Italiaanse minister Matteo Salvini. Die zou Afrikaanse migranten recentelijk mogelijk met slaven hebben vergeleken. De landenbond wil dat de minister zijn ‘denigrerende’ uitspraken terugneemt.

Salvini heeft volgens de Unie onlangs op een Europese conferentie gezegd dat zijn land ‘geen nieuwe slaven nodig heeft om de kinderen te vervangen die we niet meer krijgen’. De Luxemburgse minister Jean Asselborn van Buitenlandse Zaken en Immigratie zat een paar plekken bij Salvini vandaan en wond zich zichtbaar op. Uiteindelijk viel hij Salvini in de rede: ‘Ho, ho, ho!’

Het dagelijks bestuur van de AU noemt de opmerking van Salvini ‘onthutsend’. ‘Het is de zienswijze van de Afrikaanse Unie dat schelden geen oplossing vormt voor de migratie-uitdagingen waarmee Afrika en Europa worden geconfronteerd,’ stelt het orgaan.

Salvini, leider van anti-immigratiepartij Lega, zegt op zijn beurt geen reden te zien om excuses aan te bieden. ‘Ik ontken dat ik migranten heb vergeleken met slaven,’ zei hij volgens persbureau ANSA. ‘Mijn uitspraken in Wenen waren juist bedoeld om de migranten te verdedigen, die sommige mensen als slaven willen gebruiken.’

Dit staat er op agenda bij migratietop

De EU-leiders zijn woensdag en donderdag in Salzburg voor een migratietop. Gastheer is de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz die als tijdelijk EU-voorzitter tempo wil maken met de aanpak van het migratievraagstuk.

De regeringsleiders en presidenten beginnen woensdagavond om 19.30 uur met een werkdiner in de Felsenreitschule, het theater waar de zingende familie Von Trapp, wereldberoemd door de film The Sound Of Music, optrad. Premier Mark Rutte (VVD) mist het diner, want hij moet in de Tweede Kamer zijn voor de Algemene Beschouwingen.

Bij het toetje mag premier Theresa May haar zegje doen over de Brexit. Er is nog maar weinig tijd om een akkoord te bereiken over de scheiding en de toekomstige relatie. EU-president Donald Tusk stelt voor er in november een extra top over te houden.

Rutte is er donderdag wel bij. Vanaf half tien staat in de Mozarteum Universiteit de veiligheid binnen de Europese Unie op de agenda, waaronder het versterken van de EU-buitengrenzen.

Tijdens de lunch om 13.00 uur praat EU-onderhandelaar Michel Barnier de leiders minus May bij over de Brexitonderhandelingen. De top eindigt met persconferenties na 15.00 uur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.