De vier om 4

Verdrinkingsdoden, We Are Here, Chemnitz en Blok

Door Matthijs van Schie - 03 september 2018

De oversteek van Afrikaanse en Midden-Oosterse migranten over de Middellandse Zee wordt steeds dodelijker, Femke Halsema staat voor haar eerste confrontatie met de krakers van We Are Here en na een onrustige week staat de Duitse stad Chemnitz opnieuw onder hoogspanning. Dit zijn de vier meest opvallende verhalen van maandag 3 september volgens de redactie van Elsevier Weekblad.

Migranten op Middellandse Zee sneuvelen relatief vaker

De oversteek van migranten die vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten op bootjes naar Europa komen, wordt steeds gevaarlijker. Dat blijkt maandag uit cijfers van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Tussen januari en juli van dit jaar daalde het aantal migranten en vluchtelingen met 41 procent ten opzichte van diezelfde periode in het jaar ervoor.

De grote daling komt vooral door rigoureuze immigratiemaatregelen van de Italiaanse regering. Via de ‘centrale’ route vanuit Libië kwamen daar in de periode januari-juli 2017 nog ruim 95.000 migranten naartoe, dit jaar nog maar zo’n 18.000. Maar hoewel er veel minder mensen op boten stapten, is de route relatief veel riskanter geworden: vorig jaar kwam één op de 42 migranten er om, dit jaar één op de achttien.

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EUMatteo Salvini.

Kort na zijn aantreden zei de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini nog dat zijn land niet langer ‘het vluchtelingenkamp van Europa‘ zal zijn, waarna hij eind juni de daad bij het woord voegde door de havens te sluiten voor ngo-schepen. Rome zet vooral in op het versterken van de Libische kustwacht, waaraan de Italianen de laatste maanden diverse keren marineschepen schonken.

Wat doet Femke Halsema tegen We Are Here?

Na een stilte van ruim twee maanden duikt de krakersgroep We Are Here, die grotendeels bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers, weer op in Amsterdam. Zondag kraakten zestien vrouwen afkomstig uit Somalië, Eritrea en Ethiopië een pand aan de Leidsegracht. De politie kwam al snel ter plaatse, maar kon niets doen omdat de eigenaar van het pand nog geen aangifte heeft gedaan. Het is niet bekend wie dat is.

De brief van We Are Here aan omwonenden. Foto: Twitter.

Carla Joosten zocht in mei de wetgeving rond kraken uit

Kraken was toch verboden? Zo zit het

Pikant genoeg verhuist de nieuwe burgemeester Femke Halsema binnenkort naar haar ambtswoning aan de Herengracht, die op enkele honderden meters afstand ligt. In een Facebook-bericht schrijft We Are Here uit te zien naar een kennismaking en een kop koffie met Halsema. Het is de vraag wat zij gaat doen: haar voorganger Jozias van Aartsen liet de zaak op zijn beloop, ondanks de overlast die We Are Here op diverse plekken in de stad veroorzaakte.

Nadat huiseigenaren en omwonenden in de Rudolf Dieselstraat klaagden en aangifte deden, oordeelde het Openbaar Ministerie in april dat de krakende illegalen binnen twee maanden uit Amsterdam moesten vertrekken.

Begin juni trokken ze naar Amstelveen, waar ze een leegstaand kantoorpand betrokken. Aan het einde van die maand oordeelde de rechter dat ze Amstelveen moesten verlaten, omdat ze de openbare orde verstoorden. Sommigen kondigden na het vonnis aan terug te zullen keren naar de hoofdstad.

Spanningen in Chemnitz houden aan

In de Oost-Duitse stad Chemnitz blijft de sfeer gespannen. Na een week vol demonstraties belooft het ook maandagavond onrustig te worden in de stad. Vorige week zondag gingen zo’n duizend demonstranten de straat op uit protest tegen de moord op Daniel Hillig, die de nacht ervoor werd doodgestoken tijdens een stadsfestival. Twee anderen raakten zwaargewond. De politie arresteerde een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees, die beiden als asielzoeker naar Duitsland kwamen.

Lees ook: Neonazi’s of boze burgers? Discussie over demonstranten Chemnitz

Lees dit coververhaal van Syp Wynia terug voor meer duiding: Hoe einde Duits schuldgevoel Europa kan ondermijnen

Rechts-nationalistische groeperingen als de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD), anti-islambeweging Pegida, Pro Chemnitz en de voetbalhooligans Kaotic Chemnitz riepen op sociale media de hele week op tot protesten, maar ook veel burgers uit de stad en de omgeving sloten spontaan aan. Ook duizenden tegendemonstranten, onder wie leden van het extreem-linkse Antifa, verzamelden zich in de stad, die ook wel Karl Marx-Stadt wordt genoemd.

Zaterdag ontstond een grimmige confrontatie tussen voor- en tegenstanders van (islamitische) immigratie tijdens een zogenoemde ‘treurmars’ voor Daniel Hillig. Tegendemonstranten probeerden de mars te verstoren, waarna vechtpartijen uitbraken. Een groepje leden van de sociaal-democratische partij SPD zegt te zijn aangevallen door neo-nazi’s, terwijl een 20-jarige Afghaan licht gewond raakte toen hij werd aangevallen door vier gemaskerde mannen. In totaal raakten achttien mensen gewond, onder wie drie politieagenten.

Tientallen demonstranten droegen zaterdag grote portretten van Duitsers die de afgelopen jaren door immigranten om het leven zijn gebracht. Steeds meer Duitsers komen in opstand tegen het asielbeleid van bondskanselier Angela Merkel, die tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 de poorten openzette voor asielzoekers, met de bekende uitspraak Wir Schaffen das. Volgens de demonstranten tonen de verkrachtingen en moorden op onder anderen de 14-jarige Susanna uit Mainz en de 19-jarige Maria uit Freiburg, door respectievelijk een Iraakse en een Afghaanse asielzoeker, aan dat immigratie uit islamitische landen een halt moet worden toegeroepen.

Coalitiepartijen zetten druk op Blok over Jordaanse prins

Terwijl hem woensdag een heet debat wacht in de Tweede Kamer over zijn gewraakte uitspraken over de multiculturele samenleving, ligt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) onder vuur om een andere kwestie. Tweede Kamerleden van de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie eisen dat het kabinet de Jordaanse prins en voormalig VN-mensenrechtenchef Zeid Ra’ad Al Hussein om excuses vraagt voordat die Mensenrechtentulp (een geldbedrag van 100.000 eur0) van Blok in ontvangst mag nemen.

Zei Ra’ad Al Hussein dekte in zijn tijd als VN-bobo een seksschandaal toe: klokkenluiders wezen hem op misbruik van jonge kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek door Franse vredesmilitairen, maar de Jordaniër stopte dat in de doofpot. Ook zou onder zijn leiding een lijst met namen van Chinese dissidenten aan de autoriteiten in Peking zijn doorgespeeld. De coalitiepartijen en acht internationale organisaties roepen Blok op de prijs niet uit te reiken of om excuses te vragen, maar de minister antwoordt maandag dat hij dat ‘niet aan het kabinet’ vindt.

Lees meer: Jordaanse prins dekte pedo-schandaal toe en krijgt 100.000 euro

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.