Den Haag

OM: Syrische steker Malek F. geen terrorist, maar extremist

15 oktober 2018

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol vond maandag de tweede pro-formazitting plaats in de zaak-Malek F. Die stak in mei dit jaar drie mensen neer in Den Haag. Vier vragen én antwoorden over Malek F.

Wie was Malek F. ook alweer?

Rechtbanktekening Malek F. (ANP)

Malek F. (32) is een Syrische asielzoeker. Hij stak op 5 mei dit jaar drie mensen in Den Haag en werd vervolgens door agenten in zijn been geschoten. Hij was bij de politie bekend, maar stond niet te boek als potentiële terrorist. Malek F. had een verblijfsvergunning en woonde al zeker een half jaar in Den Haag.

Op onderstaand filmpje op Twitter, dat werd gemaakt door een omwonende, is rond 30 seconden te horen hoe de man ‘Allahu Akbar‘ (Allah is groot) riep terwijl hij onder schot werd gehouden door de politie. De steekpartij had plaats in de buurt van de Haagse Hogeschool, op het Johanna Westerdijkplein.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Malek F. stond bij politie en hulpverleningsinstanties bekend om ‘verward gedrag’, liet burgemeester Krikke na het incident weten. Al in december vorig jaar schakelde een buurtgenoot de politie in, omdat F. ‘opgefokt’ door de buurt zou hebben gelopen, terwijl hij toen ‘Allahu akbar’ scandeerde.

Wat gebeurde er op 5 mei?

Malek F. stak willekeurige personen met een mes op het Johanna Westerdijkplein, waarbij drie mensen (zwaar)gewond raakten. Het ging om een 21-jarige man uit Zoetermeer, en twee Hagenaren van respectievelijk 35 en 41 jaar. Zij moesten in het ziekenhuis behandeld worden voor hun verwondingen. Bij één slachtoffer werd de keel doorgesneden en werd bijna de halsslagader geraakt.

Politie op het Johanna Westerdijkplein waar een man met een mes drie mensen heeft verwond.

Een ooggetuige zei dat hij zag hoe ‘een man in een groen gewaad’ een van de mannen van achteren beetpakte en zijn keel doorsneed. Een andere getuige, de eigenaar van eetcafé Nova waar de steekpartij zou zijn begonnen, zei tegen het AD dat de dader absoluut niet verward overkwam. ‘Wat zo gek was: hij bleef doodkalm, die dader.’

Nadat omstanders de politie hadden gewaarschuwd, kwamen binnen enkele minuten politieagenten ter plaatse om de dader te arresteren. Ze schoten hem in zijn been, maar hij weigerde zijn mes los te laten. Na diverse waarschuwingsschoten, waarna de man duidelijk hoorbaar Allahu akbar riep, beschoten agenten hem met een taser en voerden ze hem af.

Foto’s: ANP

Wat zei burgemeester Krikke over de steekpartij?

Haagse burgemeester moet haar mond houden, schreef Gerlof Leistra nadat Krikke sprak over ‘verwarde man’

Krikke

Burgemeester Krikke gaf in een eerste reactie op het steekincident aan dat het om een ‘verwarde man’ ging en dat er op dat moment geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Malek F. was inderdaad bekend bij politie omdat hij begin februari zijn huisraad uit het raam van zijn woning had gegooid. Daarna werd hij een periode gedwongen opgenomen.

Tijdens de schermutselingen met de politie had F. echter ook ‘Allahu akbar’ geroepen dus was de mogelijkheid dat het om een terroristische daad ging niet uit te sluiten. Vandaar dat bijvoorbeeld de PVV-fractie in gemeenteraad van Den Haag vond dat Krikke zich direct na het incident schuldig had gemaakt aan ‘goedpraatbeleid’.

Ook bleek al snel dat de politie in maart via een anonieme tip gewaarschuwd was voor Malek F.

Wat wordt Malek F. precies verweten?

Maandag vond opnieuw een pro-formazitting plaats in de zaak tegen Malek F. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een extremistisch motief. F. zou geïnspireerd zijn door God en maakte een radicaliseringsproces door. Hij gaf in een afgeluisterd gesprek met zijn familie aan dat hij de straat op ging om ongelovigen – volgens hem ‘achterlijke dieren’ – af te slachten, zo meldt de NOS. ’Beschouw mij als een soldaat van de soldaten van Allah,’ zei hij tegen zijn moeder. Ook zou hij in de psychiatrische kliniek waarin hij zat ‘visioenen van 72 maagden’ hebben gezien.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat F. op eigen houtje handelde. Maar om helemaal zeker te zijn van zijn motieven is het nodig dat ook de mobiele telefoon van F. bekeken kan worden en dat is nog niet gelukt. F. weigert medewerking hieraan en forensische experts hebben de telefoon nog niet kunnen kraken.

Afshin Ellian had veel vragen bij de communicatie in de zaak Malek F. Waarom was er bijvoorbeeld geen risico- en dreigingsanalyse over de Syriër? Waarom deed de politie onnodig geheimzinnig? Lees zijn blog: Jihadisten zijn niet verward. Dat zijn we zelf

Malek F. heeft geen spijt van zijn daad. Onder zijn slachtoffers bevond zich ook een moslim, daar is F. wel van geschrokken.

Volgens de advocaat van F. is er geen sprake van extremistische motieven. F. zou volgens hem slechts psychisch niet in orde zijn. Zijn psychische problemen zouden te maken hebben met het feit dat zijn vader verdronk in een poging om Europa te bereiken. De advocaat van F. vindt dat de politie buitensporig heeft gehandeld door zijn cliënt zes tot zeven keer te beschieten. Een laatste schot in de linkerarm van F. had dodelijk kunnen zijn, volgens de advocaat.

Malek F. was maandag niet aanwezig bij de zitting.

Lees ook de blog van Geerten Waling: Neem motieven van terroristen serieus

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.