Sport

Vier vragen over het corruptieschandaal in het Belgische voetbal

Door Webredactie - 10 oktober 2018

De Belgische politie heeft woensdag invallen gedaan bij onder meer topclubs Club Brugge, Anderlecht en Standard Luik in verband met een grote corruptiezaak. Vier vragen én de antwoorden.

 Wat is er aan de hand?

De Belgische politie deed 57 invallen, waarvan 44 in België en 13 in het buitenland. Naast Brugge, Anderlecht en Standard zijn ook invallen gedaan bij KRC Genk, KAA Gent, KSC Lokeren, KV Kortrijk, KV Mechelen en KV Oostende. Daarnaast zijn huiszoekingen verricht bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen. Dat melden Belgische media woensdag.

Het Belgische federaal parket meldt dat hierbij kopieën van spelerscontracten en andere administratieve zaken in beslag zijn genomen. ‘Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele aanhouding,’ laat het parket in een verklaring weten.

Over de grens waren invallen in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. Hierbij werden documenten en tegoeden op bankrekeningen en in kluizen in beslag genomen.

Wie zijn opgepakt?

Archieffoto van spelersmakelaar Mogi Bayat – AFP

Het onderzoek lijkt zich vooral te richten op de machtige voetbalmakelaar Mogi Bayat. Bayat is geen onbekende in het Belgische voetbalmilieu: de 44-jarige zakenman heeft een grote invloed in transfers in de Jupiler Pro League, de hoogste competitie in het Belgische voetbal. Zo was hij afgelopen zomer onder meer betrokken bij de transfer van Thomas Foket van AA Gent naar Reims, Łukasz Teodorczyk van Anderlecht naar Udinese, Bubaccar Sanneh van Midtjylland naar Anderlecht, Kaveh Rezaei van Charleroi naar Club Brugge en Anthony Limbombe van Club Brugge naar Nantes.

‘Ik heb de Belgische clubs deze zomer zo’n 40 à 50 miljoen euro opgebracht,’ vertelde Bayat vorige maand in L’Echo. Het vermogen van de makelaar wordt op zo’n 15 miljoen euro geschat.

Bayat is niet de enige: ook Dejan Veljkovic, een andere machtige makelaar en onder meer de man die Milan Jovanovic in 2011 naar Anderlecht haalde is opgepakt.

Daarnaast is Club Brugge-trainer Ivan Leko thuis meegenomen voor verhoor. ‘Club Brugge verleent zijn medewerking aan het onderzoek en heeft niets te verbergen,’ zegt Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe daarover tegen VTM.

Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werd ook opgepakt. Net als advocaat Laurent Denis. Die werd eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij een omkopingszaak in 2005. Ten slotte werden scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière meegenomen voor verhoor.

Wat hebben deze mannen mogelijk op hun geweten?

Het onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de Belgische federale politie, die aanwijzingen had van verdachte financiële handelingen in het Belgische profvoetbal. Verschillende spelersmakelaars zouden, onafhankelijk van elkaar, constructies hebben opgezet om beloningen en andere betalingen verborgen te houden voor de overheid. Mogelijk hebben zij zich hierbij schuldig gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie, witwassen en corruptie.

Tijdens het onderzoek doken ook aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018. Twee duels zijn met name verdacht.

Het Belgische voetbal heeft een lange geschiedenis van schandalen met matchfixing. De meest recente hiervan is  een omkoopschandaal waarbij spelers van onder meer Lierse, La Louvière en Germinal Beerschotdoor de Chinees Zheyun Ye te zijn benaderd om resultaten te beïnvloeden. Ye werd later tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld maar ook spelers en trainers bleven niet onbestraft. Zo kreeg Lierse-trainer Paul Put twee jaar gevangenisstraf opgelegd.

 Komt dit ook in Nederland voor?

Scheidsrechter Sebastien Delferière heeft in ieder geval wel een link met Nederland: tussen januari 2011 en november 2012 floot hij zes wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie. Ook Bart Vertenten leidde in totaal zes duels in de Jupiler League, die tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie heet.

In 2016 werd matchfixing voor het eerst vastgesteld in Nederland. Uit onderzoek van de KNVB bleek dat Ibrahim Kargbo, destijds speler van Willem II, een afspraak maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal over verlies van zijn club in de wedstrijd tegen FC Utrecht in augustus 2009. De middenvelder werd niet vervolgd, volgens justitie is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan niet-ambtelijke corruptie. Dat is het wetsartikel dat wordt gebruikt om matchfixingverdachten aan te pakken.

Lees ook: ‘Nederlandse voetballers verdacht van matchfixing in Finland’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.