buitenland

Dit is het omstreden ‘Witte Paleis’ van Erdogan (foto’s)

Door Tom Reijner - 29 oktober 2014

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verhuist binnenkort naar een gigantisch, presidentieel complex in Ankara, dat volgens sommige berichten beschikt over meer dan duizend kamers en naar schatting zo’n 444 miljoen dollar heeft gekost.

Het paleis, dat Ak Saray wordt genoemd (het ‘Witte Paleis’), werd oorspronkelijk gebouwd als de ambtswoning voor de premier – de functie die Erdogan de afgelopen elf jaar bekleedde. Het woord ‘Ak’ verwijst ook naar de almachtige islamistische AK-partij van Erdogan, schrijft Today’s Zaman, een Engelstalige Turkse krant.

Record

Het gebouw is verrezen op grond met een oppervlak van 300.000 vierkante meter. Daarmee zou het wel eens het grootste residentiële paleis ter wereld kunnen zijn, schrijft Today’s Zaman, en daarmee op nummer 1 komen te staan in het Guinness Book of Records. Nu is die ‘eer’ weggelegd voor het paleis van de sultan van Brunei, dat met 200.000 vierkante meter aanzienlijk kleiner is dan het complex in de Turkse hoofdstad.

Een van de leiders van de seculiere oppositie rekende voor dat Ak Saray zes keer groter is dan het Witte Huis en zevenentwintig keer groter is dan het Élysée, de ambtswoning van de Franse president. ‘Zelfs (de Britse) koningin Elizabeth lijkt arm vergeleken met het budget van onze president,’ zei Umut Oran in het parlement.

Ophef

De constructie van het enorme complex zorgde de afgelopen tijd voor flink wat ophef in Turkije. Erdogan, die zijn land op een autoritaire manier regeert en geen tegenspraak duldt, negeerde verschillende bevelen van de rechter om de bouw te stoppen.

Toen de rechter weer een dergelijke uitspraak deed in maart dit jaar, zei de toenmalige premier Erdogan volgens de Turkse krant Hürriyet: ‘Laat hen het (paleis) maar vernietigen als zij daarvoor genoeg macht hebben. Zij (de rechters) bevalen om de bouw uit te stellen, maar ze zullen het niet kunnen stoppen. Ik ga het gewoon openen en ik ga erin zitten.’

Receptie

Maar voordat Erdogan zijn paleis gaat betrekken, zal er woensdag, op de Dag van de Turkse Republiek, eerst een receptie worden gehouden in Ak Saray. De Turken herdenken vandaag de oprichting van de Turkse republiek door Mustafa Kemal Atatürk, 91 jaar geleden. Voor de receptie en een eerbetoon aan de grondlegger van Turkije bij zijn mausoleum zijn tal van uitnodigingen verstuurd, ook aan de oppositie.

Sommige tegenstanders van Erdogan en zijn AK-partij hebben echter aangegeven dat zij niet op komen dagen. Zo is de leider van de seculiere partij CHP Kemal Kılıçdaroğlu – de man die de Turkse regering onlangs beschuldigde van wapenleveranties aan Islamitische Staat – afwezig en ook de voorman van de nationalistische partij MHP zal, uit protest, niet de hand schudden van de president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.