buitenland

Malala: de jongste winnaar Nobelprijs voor de Vrede ooit

Door Rob Graumans - 10 oktober 2014

De jonge Pakistaanse activiste Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi hebben de Nobelprijs voor de Vrede 2014 gewonnen. Malala is de jongste winnaar van de prijs ooit, maar toch kwam de onderscheiding wat laat.

Ze krijgen de onderscheiding voor ‘hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen’. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vrijdag in Oslo bekend.

Malala Yousafzai

Met zeventien jaar, is Malala de jongste ontvanger van de prijs ooit. De tiener werd in oktober 2012, terwijl ze voor educatie van vrouwen aan het protesteren was, in haar hoofd geschoten door een Talibaanse schutter. In die periode hield ze een weblog bij voor de Britse nieuwszender BBC, waarop ze schreef over onder de meer de gewelddadigheden die door de Taliban werden gepleegd. De Taliban meenden dat Malala met haar pleidooi voor onderwijs voor meisjes een ‘Westers gedachtegoed’ verspreidde.

Malala ging na de aanslag naar Engeland om daar te herstellen. In 2013 mocht ze officieel het ziekenhuis verlaten. Na de beschieting werd Malala een internationaal bekende voorstander van rechten voor kinderen, en meisjes in het bijzonder. Ze kreeg tal van internationale onderscheidingen, waaronder de Europese Sacharovprijs. In Nederland kreeg ze de Internationale Kindervredesprijs in 2013 – en nu dus de Nobelprijs voor de Vrede.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kailash Satyarthi

De Indiër Satyarthi (60) is beduidend minder bekend. Hij is sinds de jaren negentig actief als kinderrechten-activist. Met zijn organisatie ‘Bachpan Bachao Andolan’ heeft hij intussen meer dan 80.000 kinderen gered uit verschillende vormen van uitbuiting, en heeft hij hen geholpen met onderwijs en hun rehabilitatie.

Ook Satyarthi heeft tal van internationale onderscheidingen gehad voor zijn werk. Zo kreeg hij in 1995 de Robert F. Kennedy Human Rights Award, in 2006 de Amerikaanse Freedom Award en noemde de Amerikaanse Staat hem in 2007 in zijn lijst van ‘Helden die Hedendaagse Slavernij Tegengaan’.

Malala en Satyarthi  staan nu in hetzelfde rijtje als de Europese Unie, die in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede won, en president van de Verenigde Staten Barack Obama (2009).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.