buitenland

Amerika: ‘IS haalde straaljager internationale coalitie niet neer’

25 december 2014

Het Amerikaanse leger meldt dat Islamitische Staat niet verantwoordelijk is voor het neerhalen van de straaljager van de internationale coalitie. De oorzaak van de crash is nog altijd niet officieel vastgesteld.

Dit zei het Amerikaanse Central Command vannacht in een verklaring.

Hoewel de terreurgroep de crash van het vliegtuig boven de Syrische stad Raqqa woensdag claimde, is er volgens het Amerikaanse defensieorgaan ‘onomstotelijk bewijs’ dat de jihadisten het vliegtuig niet hebben neergehaald. Wat dat bewijs inhoudt wordt niet nader toegelicht.

Gisteren werd de verklaring van IS al in twijfel getrokken. Militair specialisten zeiden dat het onwaarschijnlijk was dat het vliegtuig uit de lucht werd geschoten omdat straaljagers doorgaans erg hoog vliegen. Er werd toen eerder uitgegaan van een technisch mankement.

Angst zaaien

De Amerikaanse dienst zei ook nog niet te tolereren dat IS ‘een ongelukkige crash exploiteert voor de eigen doelen’, namelijk angst zaaien. Na de crash nam IS de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh gevangen. Er verschenen foto’s op sociale media waarop te zien was dat terroristen de piloot uit het water halen en meenemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Belangrijke speler

Het is de eerste keer dat een soldaat van de internationale coalitie wordt gegijzeld door de terreurbeweging. De familie van de gijzelaar al-Kassasbeh roepen IS op hem te bevrijden. Jordanië is een belangrijke speler in de internationale coalitie, gezien de geografische ligging van het land.

Een woordvoerder van het Jordaanse leger zei tegen CNN dat hij er niet van uitgaat dat de gijzeling van al-Kassasbeh invloed zal hebben op de rol van Jordanië in de strijd tegen IS en dat het land gewoon nog zal blijven meedoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.