buitenland

Asielzoekers zijn lucratieve handel voor Italiaanse taxi-chauffeurs

02 september 2014

Italië is populair onder gelukszoekers uit het Midden-Oosten. Maar eenmaal aangekomen, willen veel illegalen door naar Noord-Europa. Italiaanse taxi-chauffeurs en snorders spelen er handig op in.

Piazzale Loreto, vlakbij het centraal station van Milaan, staat onder historici vooral bekend als de plek waar op 29 april 1945 het lichaam van Benito Mussolini ondersteboven werd opgehangen.

Illegale smokkelaars

Tegenwoordig circuleert de naam van het plein op internetfora waarop Syriërs, Irakezen, Libiërs en Eritreëers ‘reisadviezen’ uitwisselen over hoe je het beste Italië kunt verlaten zonder gepakt te worden.

’s Nachts vertrekken van het plein de auto’s van illegale smokkelaars die de (veelal economische) vluchtelingen een eindje verder helpen. Een enkeltje Noord-Europa kost al snel duizend euro. De auto is populair omdat op de grensoverschrijdende treinen veel controles worden uitgevoerd.

Bijverdienste

Piazzale Loreto staat niet op zichzelf. Ook vanuit plaatsen als Verona, Brescia en Vicenza rijden dagelijks auto’s, vaak taxi’s, met illegalen richting Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Denemarken en Zweden.

Deze mensensmokkelaars zijn geen criminelen, maar veelal eenvoudige Italianen die wat bij willen verdienen: taxi- of vrachtwagenchauffeurs of werkelozen en gepensioneerden met een auto of busje. We weten dit omdat de afgelopen weken ‘vele tientallen’ Italiaanse chauffeurs in Duitsland staande zijn gehouden. Berichtgevingen hierover in Italiaanse media zijn bevestigd door het Italiaanse consulaat in München.

Mensensmokkel tijdens pensioen

Zo zit de 45-jarige Alessio Tavecchio uit Vicenza al anderhalve maand vast in München. Tavecchio, die een autoverhuurbedrijf inclusief chauffeur runt, werd van de weg geplukt terwijl hij een groep Syriërs vervoerde. Hij wordt verdacht van mensensmokkel en het bevorderen van illegale immigratie.

Ook de 72-jarige Giancarlo Flaminio beunt na zijn pensionering bij als illegale chauffeur. Samen met twee mannen uit Padova werd hij in Rosenheim van de weg gehaald. Samen vervoerden zij 25 Syriërs.

De mannen zijn geen uitzondering. Dit jaar werden alleen al in Duitsland vele tientallen mensensmokkelaars vastgezet. Italië doet naar verluidt weinig aan deze praktijken omdat het land blij is dat de asielzoekers het land weer verlaten. De asielstempel, die de immigranten bij aankomst horen te krijgen, ontbreekt om die reden vaak.

Verweer

De taxi-branche in Italië verdedigt zich. ‘Als de klant er normaal uitziet en betaalt voor de reis, dan is er geen enkele wet die ons ervan weerhoudt hem of haar van A naar B te brengen,’ zegt Pierpaolo Campagnolo, president van de taxivereniging van Vicenza tegen de Corriere delle Sera.

De advocaat van één van de gearresteerde mensensmokkelaars zegt dat zijn cliënt zich van geen kwaad bewust was. ‘Hij dacht dat hij technisch personeel uit het buitenland naar Duitsland en soms naar Denemarken moest brengen. Hij is een chauffeur, geen mensensmokkelaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.