buitenland

‘Aantal gevangen journalisten in Turkije dit jaar verdubbeld’

Door Thomas Borst - 15 december 2015

Wereldwijd worden er 199 journalisten vastgehouden. In China zitten de meesten van hen in gevangenschap: 49. Het hoge aantal betekent een record voor het Aziatische land.

Dat blijkt uit een rapport van het Committee to Protect Journalists (CPJ). Het comité stelt onder meer vast dat Turkije dit jaar twee keer zo veel journalisten heeft vastgezet ten opzichte van 2014. De Turken zetten veertien verslaggevers achter slot en grendel.

Zorgelijk

Een zorgelijke situatie volgens het CPJ. De toename van het aantal gevangen journalisten heeft volgens het comité te maken met ‘twee grote verkiezingen, verdere betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog en het einde van de fragiele wapenstilstand met de Koerdische PKK’.

De discussies over persvrijheid in Turkije laaiden dit jaar al een aantal keer op. President Recep Tayyip Erdogan zette vorige maand een journalist en een hoofdredacteur vast omdat zij in de krant Cumhuriyet schreven dat Turkse autoriteiten wapens leverden aan jihadisten in Syrië. Met die publicaties zouden zij de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Cumhuriyet is een linkse, seculiere krant die vaak kritisch schrijft over het politieke beleid van Erdogan en zijn islamitische AK-partij. Het dagblad stond al langer op het netvlies van de Turkse regering.

Geerdink

In januari werd de Nederlandse journalist Fréderike Geerdink opgepakt in Turkije omdat ze ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ zou hebben gevoerd. Geerdink schreef onder meer over de Koerdische minderheid die voor erkenning strijdt in Turkije. De journalist werd in april vrijgesproken, maar de Turkse autoriteiten oordeelden in september dat ze het land moest verlaten.

Naast Turkije en China worden er ook veel journalisten vastgezet in Egypte en Iran. In de Egyptische hoofdstad Caïro zaten dit jaar 23 verslaggevers achter de tralies. De Iraanse autoriteiten hielden negentien journalisten vast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.