buitenland

De term ‘Palestijnse staat’ viel al wel vaker in het Vaticaan

Door Tom Reijner - 13 mei 2015

Het kerkstaatje heeft ‘Palestina’ woensdag officieel erkend als soevereine staat. De Israëlische regering reageert teleurgesteld op het eenzijdige besluit.

Onderhandelaars uit de Palestijnse gebieden en het Vaticaan zaten woensdag in Rome rond de tafel om een verdrag op te stellen, waarin de erkenning officieel wordt geregeld.

Het enige dat nu nog nodig is, is een handtekening onder de documenten, meldt het kerkstaatje in het midden van de Italiaanse hoofdstad.

Nonnen

Maar de Heilige Stoel wil wel benadrukken dat, hoewel dit akkoord zeker ‘belangrijk’ is, het niet de eerste keer is dat het bestaan van ‘Palestina’ wordt erkend.

In 2012 reageerde het Vaticaan instemmend op de actie van de Verenigde Naties om de diplomatieke status van de Palestijnen op te waarderen naar ‘waarnemersstaat die geen lid is’. Het afgelopen jaar verwees paus Franciscus tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten aan de ‘Palestijnse staat’.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas is van plan zaterdag de kerkvader te ontmoeten in Rome. Die dag worden twee Arabische nonnen heilig verklaard. Mogelijk heeft dan ook de ondertekening van het akkoord plaats.

Teleurgesteld

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gelooft niet dat de gebeurtenissen van vandaag het vredesproces tussen de Palestijnen en Israël ten goede komen. De leiders in Ramallah hoeven er op deze manier niet op te rekenen dat de ‘bilaterale relatie‘ snel zal worden hersteld, klinkt het uit Jeruzalem. Het bereikte akkoord zal worden bestudeerd, waarna Israël een beslissing neemt over mogelijke vervolgstappen.

Tot dusver hebben zo’n 135 landen in de wereld Palestina als soevereine staat erkend, waaronder Zweden. De meeste westerse landen aarzelen nog. Ze willen pas overgaan tot erkenning als de Palestijnen en Israëliërs een vredesverdrag hebben gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.