buitenland

Na verovering van Palmyra: ‘IS richt bloedbad aan’

24 mei 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou zeker vierhonderd inwoners van de historische stad Palmyra hebben vermoord. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen.

De Syrische staatstelevisie meldt dat zondag op basis van verklaringen van inwoners van Tadmur, zoals de ruïnestad in het Arabisch heet.

Ruïnes

IS veroverde de Syrische stad Palmyra woensdag op het regeringsgezinde leger. De meeste burgers waren al geëvacueerd, maar een aantal is achtergebleven. Nu blijkt dat onder de achterblijvers een bloedbad is aangericht.

Activisten verspreiden via internet berichten over honderden lijken die in de straten van Palmyra liggen.

De afgelopen week werd er ook gevreesd dat IS de imposante ruïnes in Palmyra zou verwoesten. Deze stad is een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten. IS vernietigde eerder al cultuurschatten in Irak.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat rapporteert vanuit Londen op basis van getuigen in Syrië, zei naar aanleiding van de verovering van Palmyra dat IS nu meer dan de helft van Syrië in handen heeft. Het gaat over het algemeen om dunbevolkte gebieden.

Grondtroepen

Intussen roept het voormalige hoofd van het Britse leger, sir Richard Dannatt, op tot de inzet van grondtroepen in de strijd tegen IS. Dannatt zegt tegen The Daily Mail dat boots on the ground nodig zijn, wil de internationale coalitie IS verslaan.

De luchtaanvallen slagen er niet in om de opmars van IS te stoppen. ‘We hebben nu een punt bereikt, waarop we moeten nadenken over iets wat eerst ondenkbaar was en we moeten overwegen dat Britse grondtroepen, als onderdeel van een internationale coalitie, nodig zijn in de strijd tegen IS.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.