buitenland

Geruzie over verdeling vluchtelingen: wat u moet weten

16 juni 2015

Lidstaten van de Europese Unie (EU) praten dinsdag in Luxemburg over de verdeling van vluchtelingen. Onder de lidstaten is onenigheid ontstaan over het plan om tienduizenden asielzoekers ‘eerlijker’ te verdelen.

Wat bespreken de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg? Dit moet u weten over het plan van de Unie.

1. Plan

Brussel wil de komende twee jaar 40.000 asielzoekers die aankomen in landen als Griekenland en Italië verdelen over lidstaten van de Europese Unie. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een permanent plan komt om vluchtelingen te verdelen. Volgens het plan zou Nederland 2.047 asielzoekers toegewezen krijgen.

Nu is het zo dat de lidstaten waar vluchtelingen aankomen verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van de asielprocedure. De landen aan de buitengrens van de Unie kunnen de toestroom van vluchtelingen en illegale migranten niet aan, en sturen deze vaak door naar Europa.

2. Italië

De Italiaanse premier Matteo Renzi was zondag niet te spreken over het voorstel uit Brussel. Tegen de krant Corriere della Sera zei hij dat de Unie vooral moet kijken naar percentages, en niet naar harde cijfers als het gaat om de verdeling van vluchtelingen.

Renzi vindt ook dat het plan zich richt op te weinig asielzoekers, omdat er dit jaar al meer dan 50.000 migranten zijn aangekomen in Italië. Als het aan Renzi ligt, komen er duidelijke verdeelquota waarbij elk land een vastgesteld percentage asielzoekers krijgt toegewezen.

Renzi dreigde ook met maatregelen, als er geen beter plan komt. Hij dreigde met een plan B dat ‘Europa pijn gaat doen’.

3. Verzet

Niet alleen de Italiaanse premier Renzi is niet te spreken over het voorstel, ook vanuit Duitsland en Frankrijk klinkt kritiek. Zij zien liever een tijdelijk systeem, dat alleen wordt ingezet bij noodsituaties. Driekwart van de asielzoekers wordt nu opgevangen door vijf landen, en dat moet anders vinden zij.

Ook het Nederlandse kabinet is kritisch, omdat er te weinig rekening wordt gehouden met de inspanningen van sommige landen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) heeft gezegd dat hij plan niet meteen omarmt, maar dat het ook niet onacceptabel voor hem is.

4. Oost-Europa

Waar diverse lidstaten ontevreden over zijn, is de beperkte inzet van Oost-Europese landen. Een groot groep Oost-Europese landen wijst de verplichte solidariteit af. Deze landen hebben minder ervaring met de opvang van vluchtelingen en vinden dat vluchtelingen vooral naar de rijkere EU-lidstaten moeten gaan.

Premier Mark Rutte (VVD) vroeg vorige week nog om ‘meer verantwoordelijkheid’ van de Oost-Europese landen.

5. Oostenrijk

Intussen heeft Oostenrijk de opvang van nieuwe asielzoekers even helemaal stopgezet. Op deze manier wil het land druk zetten op andere EU-landen.

In Oostenrijk is het aantal asielaanvragen de eerste vier maanden van dit jaar fors gestegen, met bijna 160 procent naar 14.225 verzoeken. Dat moet veranderen, vindt de regering in Wenen.

6. Grenzen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft dinsdag gedreigd met het einde van het vrije verkeer in Europa. Als het vluchtelingenprobleem zich op deze manier voortzet, is er geen andere uitweg. Hij benadrukte dat Duitsland geen terugkeer wil van grenscontroles, maar dat als er geen verantwoordelijkheid wordt genomen dit de enige optie lijkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.