buitenland

Hongarije: nu even geen EU-regels over vluchtelingen

Door Elif Isitman - 23 juni 2015

Hongarije schort de naleving van de EU-regelgeving over vluchtelingen op. Het land heeft de capaciteit niet om de grote toestroom aan migranten op te vangen.

Hongarije is vanaf het begin af aan al niet al te enthousiast over de nieuwe asielplannen van de EU, maar kondigt nu aan de capaciteit voor de regels niet te hebben.

Het betekent dat vluchtelingen die volgens andere EU-landen eigenlijk in Hongarije asiel zouden moeten regelen, voorlopig niet meer worden teruggenomen, meldt de regering in Boedapest dinsdag.

Dublin

De Europese Commissie (EC) heeft Hongarije uitleg gevraagd waarom het voorlopig de EU-regels over vluchtelingen naast zich neer heeft gelegd. De stap van Hongarije is namelijk in strijd met de Dublinverordening. De EC wil weten hoe lang het gaat duren en wat Hongarije van plan is om het probleem op te lossen.

In de Dublinverordening staat dat vluchtelingen die in Europa asiel aanvragen, dat moeten doen in het land waar ze in eerste instantie arriveren. Ze moeten in dat land ook de procedure afronden. Migranten die dat nog niet hebben gedaan, maar wel al naar andere Europese landen zijn gereisd, moeten dus terug naar het land waar ze de procedure startten. Hongarije kan aan die eis niet meer voldoen, zo stelt de regering.

Massaal

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 vluchtelingen maar kan de massale toestroom niet aan. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije.

Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen binnen. Dit jaar is het enorm toegenomen: sinds de start van 2015  zijn er al 54.000 vluchtelingen het land binnengekomen.

Doorgang

Hongarije heeft nog altijd het plan om een hek van vier meter bij de grens met Servië te bouwen, om de vluchtelingenstroom vanuit dat land te temperen. De meeste Syrische vluchtelingen komen via Servië het land binnen, via de zogenoemde Westelijke Balkanroute.

Begin dit jaar registreerde Frontex, het Europese grensagentschap, meer dan 26.600 illegale grensoverschrijdingen langs deze route. Servië is geen lid van de EU, en Hongarije wel: vluchtelingen gebruiken het land dus vooral als doorgang naar Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.