buitenland

Jeb Bush meldt zich in de race voor historisch presidentschap

15 juni 2015

De voormalige Republikeinse gouverneur van Florida, Jeb Bush, heeft zich officieel gemeld als kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Bush kan de derde uit zijn familie worden die het tot Amerikaans president schopt.

‘En ik heb besloten. Ik ben presidentskandidaat voor de Verenigde Staten,’ zei de 62-jarige Bush maandag in zijn woonplaats Miami.

Geen verrassing

Die aankondiging kwam niet als een verrassing. Bush is de afgelopen achttien maanden druk bezig geweest met het voorbereiden van zijn kandidatuur. En vorige maand versprak hij zich al eens een keer tijdens een bijeenkomst met journalisten. Maar nu is het hoge woord er dan eindelijk uit.

Bush, gestoken in een hemd, zonder jasje en das, beloofde het publiek direct al economische wonderen. Zo zei hij voor 4 procent economische groei en 19 miljoen nieuwe banen te zorgen. Als gouverneur van Florida zei Bush te hebben bewezen dat hij hiertoe in staat is.

Strijd

Voor Bush zal het hoe dan ook nog een hele kluif worden om het daadwerkelijk tot president van Amerika te schoppen. Voordat hij überhaupt de strijd met de Democratische kandidaat Hillary Clinton aan kan gaan, moet hij eerst de tien andere Republikeinse kandidaten van zich afschudden.

Maar mocht het hem lukken, dan schrijft hij wel historie. Nooit eerder leverde één familie in de Verenigde Staten drie presidenten.

Dynastie

Jeb is de broer van George W. Bush die tussen 2001 en 2009 het land bestuurde. Hun vader George H. W. was tussen 1989 en 1993 president van de Verenigde Staten.

‘Als Jeb wint, hebben we de meest succesvolle dynastie uit de Amerikaanse geschiedenis,’ zegt historicus Rick Perlstein tegen CNN. Volgens Perlstein hadden zelfs de Kennedy’s niet zo veel politiek succes gehad als de familie Bush.

Maar de naam Bush, die Jeb angstvallig vermijdt tijdens zijn campagne, kan ook tegen hem werken. Zijn vader was te soft voor rechtse hardliners binnen de Republikeinen, terwijl zijn broer juist weer te oorlogszuchtig werd gevonden onder de progressievere Republikeinen. Bovendien liet die een economische puinhoop achter.

Campagne

Jeb Bush laat in ieder geval weinig aan het toeval over. Zorgvuldig werkte hij achttien maanden lang naar zijn kandidaatstelling toe. Nadat zijn vrouw Columba Bush in 2011 voor hem het licht op groen had gezet voor een politiek avontuur (te laat voor de verkiezingen van 2012), was het tijd om goede contacten te leggen op Wall Street.

Eind 2013 begon het werk pas echt, aldus de politieke website Politico. Bush huurde vier getrouwen in voor een allereerste verkenning van zijn mogelijkheden. In een uitgekiende campagne wist de kandidaat gaandeweg steeds meer invloedrijke donoren aan zich te binden zonder ooit al te gretig over te komen. Met inzamelingsacties steunde hij tegelijkertijd Republikeinse politici waarmee hij zich ook van politieke steun wist te verzekeren.

Met een goed gevulde kas en een breed campagneteam verschijnt Bush nu aan de start. Hij ligt door zijn Mexicaanse echtgenote Columba Garnica Gallo en het feit dat hij Spaans spreekt goed bij de electoraal belangrijke groep Latijns-Amerikanen in de Verenigde Staten. Tijdens zijn speech in Miami richtte hij zich rechtstreeks tot de Latino-doelgroep door enkele zinnen in het Spaans te spreken.

Bush zal verder zijn termijnen als gouverneur van Florida (1999-2007) gebruiken om de kiezer te tonen dat hij economische successen kan bezorgen. Ook op het vlak van onderwijs en sociale dienstverlening hoopt hij punten te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.