buitenland

Cameron mag migranten Calais geen ‘zwerm’ noemen van links

Door Tom Reijner - 30 juli 2015

De Britse premier sprak over een ‘zwerm mensen’ die zijn land proberen binnen te komen. Linkse politici reageren verontwaardigd: Cameron zou de vele migranten rond Calais met ‘insecten’ vergelijken.

De Britse premier David Cameron maakt zich – terecht – zorgen over de vele migranten in Calais die staan te trappelen om Groot-Brittannië binnen te stromen. De Conservatieve leider, dezer dagen op bezoek in Zuidoost-Azië, sprak donderdag tegenover ITV News over een ‘zwerm mensen die vanuit het gebied rond de Middellandse Zee komt, op zoek naar een beter leven’ bijvoorbeeld in Groot-Brittannië.

Begrijpelijk, zegt hij: ‘Wij hebben banen, een groeiende economie, het is een geweldige plek om te leven.’ Gevraagd naar de nijpende kwestie bij de ingang van de Kanaaltunnel aan Franse zijde, waarschuwde Cameron dat illegalen Groot-Brittannië worden uitgezet. Mijn land wordt geen ‘safe haven’ voor migranten uit Calais, aldus de premier.

Insecten

Intussen stromen de kritische reacties binnen. Linkse politici spreken schande van zijn ‘zwerm’-opmerking. De interim-leider van Labour (de sociaaldemocratische oppositiepartij) Harriet Harman vindt dat Cameron moet beseffen dat hij het over mensen heeft ‘en niet over insecten’.

Harman, prominent voorvechter van gelijke rechten voor vrouwen en minderheden, maakt zich naar eigen zorgen over het feit dat de premier ‘mensen tegen elkaar opzet’. Migranten beschrijven als een zwerm gaat het probleem voor al die vrachtwagenchauffeurs en vakantiegangers niet oplossen, zegt zij.

Morele ophef

De Refugee Council, een club die zich inzet voor vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk, vindt Camerons woorden ‘onverantwoordelijk’ en bovenal ‘een ontmenselijking‘. De Green Party, een soort GroenLinks dus, zegt bij monde van voorman Shahrar Ali dat mensen Camerons opmerkingen wel ‘walgelijk’ zullen vinden. Hij moet ze meteen intrekken, vindt Ali.

Ook UKIP-leider Nigel Farage geeft kritiek, maar anders dan zijn linkse opponenten. ‘Ik zou de taal die Cameron bezigt niet zo hebben gekozen,’ zegt hij. De premier probeert ‘stoer’ te klinken – of hij het meent of niet is een ander verhaal, zegt de flamboyante voorman van de eurosceptische partij.

Het woord ‘zwerm’ wordt overigens niet alleen gebruikt voor een grote verzameling insecten, maar betekent ook gewoon ‘massa, menigte, drom, kolonie’. De vraag is waarom de opmerking desondanks toch tot morele ophef leidt?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.