buitenland

Coalitiepartner steunt Tsipras, maar dat gebeurt niet zomaar

Door Tom Reijner - 14 juli 2015

De Onafhankelijke Grieken, de kleine coalitiepartner van Syriza, blijven de regering steunen, maar daaraan zitten wel grenzen. Weet Tsipras hen te overtuigen, en het verzet in eigen partij tegen de hervormingen in de kiem te smoren?

Maandenlang werd er onderhandeld over de Griekse schuldenkwestie, tot er uiteindelijk op maandagmorgen een deal op tafel lag: een flink hervormingspakket, in ruil voor tientallen miljarden aan steun. Maar nu moet de Griekse premier Alexis Tsipras aan de bak om de deal door het parlement in Athene te krijgen.

Dat is geen eenvoudige klus. Er is flinke weerstand binnen Syriza, en de andere, kleinere regeringspartij roert zich ook.

Kritiek

De Onafhankelijke Grieken, de coalitiepartner van Syriza, blijven de regering steunen, maar daaraan zitten wel grenzen, zei een woordvoerder. Tegelijkertijd sloot ze uit dat haar partij een nieuwe regering zou willen vormen met twee oppositiepartijen.

De nationalistische Onafhankelijke Grieken zijn kritisch over het gesloten akkoord. Partijleider Panos Kammenos – en tevens minister van Defensie – twitterde zondagavond dat het ‘genoeg‘ is. ‘In het akkoord wordt gesproken van 50 miljard euro aan beloftes over publiek eigendom,’ zei hij.

‘Het wijzigen van de wet waaronder het in beslag nemen van huizen. Daar kunnen we het niet mee eens zijn.’ Toch zal hij niet uit de regering van Tsipras stappen, dus is het aan de premier zelf om dat eventuele besluit te nemen.

Eisen

Binnen de Syriza-gelederen is er flink wat verzet is tegen de gesloten deal. Een aantal partijgenoten is boos dat Tsipras is gezwicht voor de eisen die Duitsland stelde aan verdere steun.

Minister van Productieve Reconstructie, Milieu en Energie Panagiotis Lafazanis gaf al aan dat Tsipras niet op zijn steun hoeft te rekenen, want ‘deze deal is weer een nieuwe overeenkomst die is bedoeld om ons land te vernietigen‘.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De linkervleugel van de partij (het zogenoemde Linkse Platform) waar Lafazanis deel van uitmaakt, rebelleert openlijk tegen de hervormingsmaatregelen. Het partijbureau is sinds een uur of acht bijeen om de kwestie te bespreken.

Technocraten

Het heeft er alle schijn van dat Tsipras zijn regering zal herschikken, maar ook een regering van nationale eenheid lijkt niet uitgesloten. Het is volgens The Guardian zelfs niet ondenkbaar dat Tsipras en zijn regering aftreden om plaats te maken voor een overgangsregering van technocraten die nieuwe verkiezingen kan voorbereiden. Bij een herschikking moet in elk geval de opstandeling Lafazanis het veld ruimen.

De hoop van Tsipras is gevestigd op de oppositiepartijen. Om minimaal 151 stemmen van de 300 in het parlement vóór de nieuwe wetten te krijgen, heeft Tsipras de steun nodig van de gematigde linkse partijen Potami en Pasok óf van de centrumrechtse Nea Dimokratia dat in de regering zat totdat Syriza de macht overnam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.