buitenland

Internationale coalitie bombardeert IS-bolwerk Raqqa met succes

05 juli 2015

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft flinke successen geboekt in de Syrische stad Raqqa. Zaterdagnacht voerde de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zestien luchtaanvallen uit op het extremistische bolwerk.

‘Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd’, zegt luitenant kolonel Thomas Gilleran, woordvoerder van het Amerikaanse leger, in een verklaring. ‘Doel was om hun bewegingsvrijheid te beperken.’

Slopende werking

De operatie werd uitgevoerd nadat de extremisten een propagandavideo vrijgaven waarin IS-tieners 25 soldaten executeren in een amfitheater te midden van de ruïnes van de oude Syrische stad Palmyra. Deze video werd vrijdag verspreid. Palmyra werd in mei ingenomen door de terroristen.

De bombardementen werden doelgericht uitgevoerd om de infrastructuur van de terroristen te beschadigen en om te voorkomen dat de terreurbeweging militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren.

Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië tot nu toe. ‘De aanval zal zeker een slopende werking hebben op IS’, aldus de Amerikanen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.