buitenland

Waarom blokkeren boze Franse boeren de Autoroute du Soleil?

23 juli 2015

Boze Franse boeren blokkeren de snelwegen bij Lyon en Clermont-Ferrand. Hiermee staan duizenden vakantiegangers al urenlang in de file. Waartegen protesteren de boeren?

De boeren vinden dat ze te weinig verdienen en richten hun woede op het verkeer rondom Lyon.

De VID adviseert vakantiegangers die een stressvrije reis willen, om Lyon de komende dagen te mijden en zo mogelijk via Zwitserland te rijden. Protesterende boeren blijven donderdag zorgen voor oponthoud op de weg. De A7 blijft geblokkeerd met tractoren. De andere blokkades op de A6, A7 en A42 worden opgeheven, aldus een melding van de VID donderdag.

Verlies

De boeren zouden verlies lijden onder huidige economische omstandigheden. Ook zeggen zij niets te hebben gehad aan de prijsverhogingen van vlees- en melkproducten, die ruim een maand geleden zijn afgesproken na bemiddeling van de Franse regering. Dat extraatje zou volgens hen in de zakken verdwijnen van supermarkten, distributeurs en de voedselindustrie.

De Franse regering heeft woensdag nog eens 600 miljoen euro steun toegezegd, maar hiermee zijn de protesten niet gestaakt. Ze werden slechts verplaatst.

Waar boeren vanaf het begin van de actie voornamelijk wegen in Normandië blokkeerden, begonnen na de toezegging van de regering protesten in andere regio’s. De blokkades in Normandië en Lille zijn inmiddels opgeheven.

Oneerlijke concurrentie

De Franse president François Hollande zei donderdag in Dijon dat de regering de problemen van de veeboeren snel aanpakt. Hij sprak tijdens een bezoek aan de Bourgondische hoofdstad urenlang met vertegenwoordigers van de boeren en zei dat er iets aan de lage prijzen wordt gedaan. Ook vindt hij dat voedselverwerkers meer rekening moeten houden met de boeren. Wat dat concreet betekent is niet duidelijk.

De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll wil in september met zijn Europese collega’s overleggen over het probleem van de Franse boeren. Volgens de boeren is een van de redenen dat het zo slecht gaat, de ‘oneerlijke concurrentie’ uit andere Europese landen, schrijft de Franse krant Le Parisien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De boeren richten zich tijdens hun protesten dan ook op producten uit het buitenland. Zo haalden ze op een brug in Normandië geïmporteerd voedsel uit vrachtauto’s en gooiden ze het langs de weg. Andere weggebruikers mochten doorrijden.

Rubberbanden

De blokkades zijn donderdag voornamelijk op de toegangswegen tot Lyon en Clermont-Ferrand. Boeren gebruiken tractors om de weg te blokkeren en versperren de weg met mesthopen en brandende stapels rubberbanden.

Ten noordwesten van Lyon is de snelweg A6 geblokkeerd bij de voorstad Limonest en ten zuiden van de stad de autosnelweg A7 bij Vienne en Solaize. Naar schatting 800 boeren belemmeren het verkeer naar de stad.

Actievoerders van de boerenvakbond FNSEA verklaarden donderdag dat ze aan het einde van de middag van plan zijn richting het centrum van Lyon te gaan, waarmee het verkeer op de ‘Route du Soleil’ mogelijk langzaam weer op gang zal komen. Het schoonmaakproces op de wegen duurt namelijk wel even, aangezien de boeren enorme ravages hebben aangericht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.