buitenland

Demonstratie tegen migranten loopt uit op rellen in Duitsland

Door Shari Deira - 23 augustus 2015

Opnieuw een onrustige nacht in Heidenau, een plaats in de buurt van Dresden. Daar verzamelden zich ongeveer honderdvijftig rechtsextremisten bij een noodopvang voor asielzoekers om te demonstreren.

De demonstratie liep uit op een harde confrontatie met de politie, die vuurwerk en bierflessen naar zich kregen toegegooid.

Kalmeren

Even voor middernacht werd het onrustig bij het asielzoekerscentrum. De politie ging er in groten getale op af om de boel te kalmeren, maar dat was lastig omdat veel relschoppers dronken waren. De vluchtelingen in Heidenau verblijven in een voormalige bouwmarkt, schrijft de Duitse krant Die Welt. Zaterdagavond kwam een groep van ongeveer honderdtwintig vluchtelingen aan.

‘Wij hopen dat zij ondanks alles een rustige nacht hebben gehad,’ zegt een politiewoordvoerder. Of er gewonden zijn gevallen of arrestaties zijn verricht, is niet duidelijk.

Eerder op zaterdagavond werd het al onrustig in Heidenau, toen het kwam tot een confrontatie tussen rechtse en linkse demonstranten. De sfeer in de stad is gespannen.

Traangas

Vrijdagavond kwamen er ook vluchtelingen aan bij de noodopvang in Heidenau, maar de bussen werden tegengehouden door demonstranten die waren opgeroepen door de ultrarechtse NDP om te komen protesteren.

Het protest begon vreedzaam, maar de sfeer sloeg al snel om en ook toen werden agenten bekogeld. De politie zette uiteindelijk traangas in om de menigte te bedaren en een eind te maken aan de wegblokkade.

Duitsland kampt met enorme toestroom illegale migranten. Naar verwachting komen er dit jaar 750.000 aan in Duitsland. Dat zorgde eerder al voor onrust bij opvangcentra. Onruststokers gooiden stenen en vuurwerk. In de voormalige bouwmarkt in Heidenau zullen uiteindelijk 650 vluchtelingen verblijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.