buitenland

Donald Trump: ‘Ik blijf net zo lang zeuren totdat ik win’

11 augustus 2015

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zal ‘net zo lang zeuren’ totdat hij president is. De afgelopen dagen ontving hij veel kritiek, na uitspraken die hij deed tijdens het eerste Republikeinse kandidaatsdebat.

‘Ik ben de meest fabuleuze zeurpiet die er bestaat,’ zei Trump dinsdag in een interview bij het programma ‘New Day’ van CNN.

Bloed

‘Ik zeur veel omdat ik wil winnen en ik erg ongelukkig word als ik niet win. Ik ben een zeurpiet en blijf dan ook zeuren totdat ik heb gewonnen,’ zei Trump. Hij ontving een stortvloed aan kritiek nadat hij zich tijdens het Republikeinse debat negatief uitliet over vrouwen in het algemeen en over debatleider en Fox-presentatrice Megyn Kelly in het bijzonder.

Kelly vroeg Trump om in te gaan op opmerkingen die hij eerder had gemaakt over vrouwen, onder meer dat vrouwen ‘dikke, luie varkens’ zijn. Trump wuifde de opmerking weg, maar zei later: ‘Je kon bloed uit haar ogen zien komen.

Er kwam bloed uit haar waar dan ook.’ Aan de opmerking werd een seksistische betekenis toegedicht. Fox News liet weten het niet op prijs te stellen dat er werd gezinspeeld op menstruatie, maar Trump ontkende stellig dat hij dat zou bedoelen. Alleen ‘zieke geesten’ zouden dat doen, zei hij in het interview dinsdag.

Oneerlijke behandeling

Daarnaast blijft Trump hameren op de mogelijkheid dat hij als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de presidentsverkiezingen. Eerder op de dag ontstonden er geruchten dat hij dat zou willen uitsluiten. ‘Ik doe nu mee als Republikein en als ik eerlijk behandeld word, blijft dat ook zo. Maar ik wil die deur wel openhouden, voor als ik oneerlijk behandeld wordt. Dan is die kans zeker aanwezig,’ zei hij.

Trump staat als Republikeinse kandidaat nog altijd aan kop in verschillende peilingen. Zo staat hij in de peiling van NBC-News met de steun van 23 procent van de Republikeinen voorop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.