buitenland

Opvang migranten kost Duitsland dit jaar 8 miljard euro

Door Thomas Borst - 20 augustus 2015

Duitsland verwacht dit jaar een recordaantal migranten te ontvangen. Naar schatting zal dit de Duitse schatkist 8 miljard euro gaan kosten.

Als er dit jaar daadwerkelijk 800.000 vluchtelingen binnenkomen in Duitsland, dan is dat een recordaantal. Het kostenplaatje voor het opvangen en verzorgen van de migranten zal waarschijnlijk oplopen tot 8 miljard euro.

Die berekening is gebaseerd op de aantallen van vorig jaar, zegt Markus Meppel, woordvoerder van de Duitse overkoepelende organisatie voor gemeenten, tegen persbureau DPA.

Toen was Duitsland ongeveer 2,2 miljard euro kwijt aan de opvang van zo’n 200.000 asielzoekers. De opvang en verzorging van een asielzoeker kost ongeveer 10.000 euro. De Duitse overkoepelende organisatie voor gemeenten is voor een ‘permanente lastenverdeling tussen regering, deelstaten en gemeentes,’ zegt Meppel.

Uitdaging

Duitsland ging eerder uit van 450.000 asielzoekers. Minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft zich dus misrekend. Hij zegt dat verscherpte grenscontroles geen oplossing zullen bieden. De minister vindt het belangrijk dat iedere asielzoeker in Duitsland ‘menswaardig, eerlijk en fatsoenlijk’ wordt ontvangen.

De Maizière staat voor een loodzware opgave. ‘Een uitdaging is het zeker, maar onmogelijk is het niet.’ Hij kortte eerder al op het maandelijkse ‘zakgeld’ voor vluchtelingen.

Het was dit jaar vaak onrustig rondom Duitse opvangcentra voor vluchtelingen. Zo ontstonden er meer dan tweehonderd incidenten. Vooral in grote steden als Hamburg, Stuttgart en München was het huisvesten van de asielzoekers een lastige zaak.

Vluchtelingentop

Om de migranten dit jaar meer en beter te hulp te staan heeft de overkoepelende organisatie voor gemeenten om extra miljarden gevraagd.

Op 24 september wordt er een zogeheten vluchtelingentop georganiseerd voor vertegenwoordigers van de rijksoverheid, deelstaten en gemeenten. De vluchtelingensituatie zal besproken worden. Een van de agendapunten is hoe de tentenkampen klaar voor de winter gemaakt kunnen worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.