buitenland

Terreuraanslag in Thalys Amsterdam-Parijs

Door Servaas van der Laan - 21 augustus 2015

In een Thalys van Amsterdam naar Parijs is vrijdagavond een terreuraanslag gepleegd. Een schutter probeerde het vuur te openen met een kalasjnikov op treinpassagiers.

Het incident deed zich voor rond 18.00 uur nabij de plaats Arras in Noord-Frankrijk.

Amerikaanse militairen

Naar verluidt wisten twee passagiers de schutter te overmeesteren en zo een groot drama te voorkomen. Het zou gaan om militairen van het Amerikaanse en Britse leger die toevallig in de sneltrein zaten, weet de lokale krant La Voix du Nord.

Toen ze langs het toilet liepen, zouden ze het geluid gehoord hebben van wapens die werden geladen en grepen in toen de man uit de toilet kwam. Vermoedelijk raakten zij hierbij zelf ook gewond. Eén werd neergeschoten, de ander geraakt door een mes.

Terreurdaad

De schutter is uiteindelijk ingerekend door de Franse politie in de plaats Arras in Noord-Frankrijk nabij Lille. Volgens dagblad Le Monde is de vermoedelijke dader een Marokkaanse man van 26 jaar. Hij zou 9 magazijnen voor de kalasjnikov, een automatisch pistool en twee messen bij zich hebben gehad. Een bron meldt aan Franse media dat de man bekend was bij de Franse inlichtingendiensten. De schutter wordt ondervraagd op het politiebureau van Aras, maar weigert vooralsnog te praten.

De Franse autoriteiten sluiten niet uit dat er sprake is van een terroristische aanslag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is onderweg naar Arras.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Drie gewonden

De drie gewonden zijn uit de trein gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Onder de gewonden is de Franse acteur Jean-Hugues Anglade.

De acteur maakt het naar omstandigheden goed. Hij raakte licht gewond aan de hand toen hij het ruitje van de noodrem insloeg. De anti-terreureenheid van de Franse politie heeft het gebied rond de trein afgezet en doet onderzoek.

Het ging om de trein die vrijdagmiddag om 15.17 uur vertrok vanaf Amsterdam Centraal. Onderweg stopte de trein op Schiphol en rond 17.13 uur op Brussel Zuid. Het is niet duidelijk waar de schutter is opgestapt.

Brand in trein

Bij de Franse stad Lyon is vrijdag aan het eind van de middag brand uitgebroken in een hogesnelheidstrein. De TGV reed op de lijn tussen Parijs en Marseillie. Er zouden 800 mensen in de trein hebben gezeten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

De trein staat op een plek die moeilijk bereikbaar is voor de brandweer, meldden Franse media. Op een foto is een grote rookpluim te zien. Het lijkt er niet op dat dit incident gerelateerd is aan het voorval in de Thalys.

De Franse president François Hollande heeft na de aanslag in de Thalys zijn medeleven uitgesproken met de gewonden. ‘Ik spreek mijn steun uit voor de gewonden van de aanval in de trein van Amsterdam naar Parijs. Er zal alles aan worden gedaan om dit drama op te helderen.’

Passagiers opgevangen

Een kleine vierhonderd van de vijfhonderd passagiers van de Thalys waarin vrijdag een aanslag werd gepleegd, zijn opgevangen in sporthal Giraudon in Arras. Die hal ligt vlakbij het station waar de trein naar toe werd geleid.

Daar wordt nogmaals hun identiteit vastgesteld. Dat gebeurde eerder al bij het verlaten van de trein. Voor de passagiers, van wie vele in shock zijn, staat water en eten klaar.

Het is nog niet bekend of en wanneer zij hun reis kunnen vervolgen. De kans is aanwezig dat zij de nacht in de sporthal moeten doorbrengen. Er zijn veldbedden neergezet in de hal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.